Vijesti 26.11.2016.

Odlikaši na papiru osrednji poznanju

ČITANJE: 3 minute

Gotovo polovina učenika osnovnih škola u Republici Srpskoj prošla je peticom na kraju prošle školske godine, dok je najviše odlikaša među srednjoškolcima bilo u gimnazijama, a kroz razne naknadne provjere utvrđeno je da ocjene ne prate nivo znanja učenika.

Pokazala je to analiza uspjeha učenika osnovnih i srednjih škola na kraju školske 2015/2016. godine koju je uradio Republički pedagoški zavod.

Direktor Pedagoškog zavoda RS Predrag Damjanović kaže da su analizirajući uspjeh osnovaca utvrdili da je njih čak 77,6 odsto postiglo odličan ili vrlo dobar uspjeh.

– To što je gotovo polovina učenika imala odličan uspjeh pokazuje da ovakav način ocjenjivanja ima nedostataka – ističe Damjanović.

Prema njegovim riječima, sadašnji način ocjenjivanja je tradicionalni.

– Sve se uglavnom svodi na ispitivanje učenika. Čak iste ocjene kod jednog nastavnika nemaju uvijek istu jačinu. Zbog toga je neophodno prihvatiti savremeni pristup ocjenjivanju – ističe Damjanović.

Savremeni pristup ocjenjivanju, kako navodi Damjanović, podrazumijeva više faza. To su planiranje, praćenje toka nastave i učenja, registrovanje podatka o napredovanju učenika, saopštavanje povratnih informacija učenicima i roditeljima i vrednovanje realizovane nastave.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Doboj Spasoje Vasiljević kaže da je ocjenjivanje najslabija karika u prosvjeti.

– Gimnazija školuje elitne učenike, pa je logično i da imaju najviše odlikaša, dok su stručne tehničke škole heterogene, odnosno upisuju đake koji su pokazali lošiji uspjeh u osnovnoj školi – rekao je Vasiljević.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije Dušan Mišljenović kaže da je kriterijum ocjenjivanja u proteklih nekoliko godina poprilično popustio.

– Kroz razne provjere i eksterna vrednovanja koja se vrše uočljivo je da ocjene ne prate nivo znanja učenika, što znači da nastavnici donekle djeluju stimulativno i nagrađuju učenike da bi se lakše upisali u srednju školu – rekao je Mišljenović.

Dodaje da odstoji i veliki pritisak roditelja, koji je prvenstveno izražen od drugog do petog razreda, pa je u tim razredima više od 90 odsto odlikaša.

– Kada pređu u šesti razred, neki od njih imaju probleme sa zadržavanjem nivoa uspjeha iz prethodnog razreda, gdje dolazi do neugodnih situacija, pa čak i rasprava između roditelja i prosvjetnih radnika – rekao je Mišljenović.

Provjera znanja

Predrag Damjanović podsjeća da Pedagoški zavod RS od 2013. godine obavlja eksternu provjeru postignuća učenika devetih razreda iz matematike i srpskog jezika.

– Nama nije bio cilj da nivoe znanja đaka poredimo sa ocjenama koje su dobili na kraju školske godine, ali je uočena velika razlika između rezultata eksterne provjere i zaključnih ocjena – rekao je Damjanović.

Šta podrazumijeva savremeni pristup ocjenjivanju

– planiranje

– praćenje toka nastave i učenja

– registrovanje podataka o napredovanju učenika

– saopštavanje informacija đacima i roditeljima

– vrednovanje realizovane nastave

Uspjeh učenika u 2015/2016. godini (u procentima)

Osnovci

46,75 odličan

30,89 vrlo dobar

18,78 dobar

2,32 dovoljan

0,10 nedovoljan

Srednjoškolci

– Srednje stručne škole (treći stepen)

4,20 odličan

22,56 vrlo dobar

50,08 dobar

20,08 dovoljan

2,95 nedovoljan

– Srednje stručne i tehničke škole (četvrti stepen)

19,23 odličan

33,83 vrlo dobar

37,18 dobar

8,86 dovoljan

0,96 nedovoljan

– Gimnazije

34,74 odličan

39,84 vrlo dobar

22,10 dobar

2,80 dovoljan

0,50 nedovoljan

IZOSTANCI

Osnovci

3.794.793 ukupno

3.716.341 opravdan

78.452 neopravdana

Srednjoškolci

2.400.249 ukupno

2.147.410 opravdanih

252.839 neopravdanih

(Glas)