Politika 01.02.2016.

Odlučeno: SBB ostaje u koaliciji sa SDA

ČITANJE: 2 minute
sbb
Predsjedništvo Saveza za bolju budućnost /SBB/ ostaje pri stavu da je koalicija sa SDA nedvosmislen izbor i smatra da sve druge opcije Federaciju BiH i BiH vode u veliku neizvjesnost i slabljenje ekonomskog i evroatlantskog zamaha.

-Ako su otrgnuti porodično-tužilački lobiji olako mislili da će izazvati rušenje legalno i legitimno izabrane vlasti i konstituisanu koaliciju, lider SBB Fahrudin Radončić i ova stranka neće to dozvoliti svojom političkom i patriotskom zrelošću i povjerenjem u pravosudni sistem- istakao je potpredsjednik SBB-a Mirsad Đonlagić na konferenciji za novinare nakon sjednice stranačkog Predsjedništva.

On je naglasio da SBB očekuje od SDA da počne raditi na smanjivanju nepotističkih uticaja u društvu i politici, jer će to društveno zlo prije ili kasnije ugroziti i samu SDA, čiji će se kadrovi naći na udaru pohlepe, ucjena ili porodičnih montaža.

-Snažna koalicija SDA i SBB učiniće sve, zajedno sa ostalim koalicionim partnerima, da budu ostvareni ciljevi evroatlantskih integracija i nikakvi kočničari neće zaustaviti BiH na reformskom putu- rekao je Đonlagić.

Iz Predsjedništva SBB-a apelovali su da Visoki sudski i tužilački savjet BiH i Kancelarija disciplinskog tužioca, te Agencija za istrage i zaštitu BiH otkriju i procesuiraju sve koji su omogućili da o aktivnostima Tužilaštva BiH bude ranije upoznat čak i vođa najveće zločinačke organizacije u poslijeratnoj BiH Zijad Turković.

“Protestna okupljanja i takva vrsta iskazivanja nezadovoljstva nisu potrebni i upravo ih priželjkuju snage haosa”, istakao je Đonlagić.

On je naveo da je Predsjedništvo SBB-a u stalnom zasjedanju od kada je Radončić uhapšen.

Sud BiH odredio je 28. januara jednomjesečni pritvor Radončiću koji je uhapšen u policijskoj akciji “Lutka dva” zbog sumnje da je ometao rad pravosuđa.

U istoj akciji ranije su, zbog ometanja rada pravosuđa u predmetu protiv Nasera Keljmendija, uhapšeni sekretar Ministarstva bezbjednosti BiH Bakir Dautbašić i Bilsena Šahman, koji su članovi Radončićeve stranke

(Agencije)