Vijesti 02.10.2015.

Odluka o kauciji za Sanadera u ponedjeljak

ČITANJE: 2 minute
ivo-sanader
Bivši hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader vikend će provesti u istražnom zatvoru u Remetincu, jer će vanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odlučivati najranije u ponedeljak o prijedlogu kaucije.

Sanaderovi advokati podnijeli su danas prijedlog sudu da prihvati nekretnine kao jemstvo, pošto je Vrhovni sud dan ranije, ukinuo presudu protiv Sanadera i produžio mu istražni zatvor u slučaju Fimi media i zamijenio ga jemstvom od 12,4 miliona kuna (oko 1,6 miliona evra), prenosi Hina.

Hrvatski mediji nagađaju da su nekretnine kao kauciju ponudili Sanaderova supruga Mirjana i jedan od njegovih advokata Goran Suić.

Sud je, poslije razmatranja prijedloga zatražio od odbrane dopunu dokumentacije.

Prema riječima portparola Županijskog suda Krešimira Devčića, odbrana to nije učinila danas do kraja radnog vremena, pa se ročište može očekivati najranije u ponedeljak, pošto odbrana dostavi tražene dokumente.

O odluci vanraspravnog vijeća, stranke imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu. Tak nakon punomoćnog rješenja, Sanader bi mogao izaći iz zatvora.

Ukoliko sud prihvati kauciju, u zagrebačkom Opštinskom sudu će biti uknjižene nekretnine, a Sanader mora obećati da neće bježati, pa će tek onda biti pušten iz istražnog zatvora, u kojem je gotovo tri godine i 10 mjeseci.

Inače, Sanaderova imovina je blokirana, kao što je bila blokirana i kada je prvi put morao da uplati kauciju za izlazak iz pritvora. Sud je ranije zabranio Sanaderu raspolaganjem na ličnu i porodičnu imovinu, vrijednu oko dva miliona evra. U to spada i veći dio porodične kuće, umjetnčka djela i brojni bankarski računi.

Pri prvom izlasku Sanadera na slobodu, njegova supruga Mirjana je založila neblokiranu trećinu porodične kuće u Kozarčevoj, a pri izlasku iz pritvora Sanaderu su pomogli prijatelji. Novac su tada prikupljali Luka Bebić, Jerko Rošin i Mario Zubović.

(Agencije)