Politika 17.09.2015.

“Odluka o referendumu ne krši ni zakon, ni Dejtonski sporazum”

ČITANJE: 1 minuta
nedeljko-cubrilovic
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović istakao je danas da nijedan zakon nije prekršen prilikom donošenja odluke u parlamentu Srpske o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, a posebno ne Dejtonski sporazum.

“To je mišljenje i stručne javnosti. Ustavni sud Republike Srpske je potvrdio taj stav”, rekao je Čubrilović.

On je napomenuo da je osnovno pravo jednog naroda i regije da se izjasni o svom statusu, položaju, o pitanjima koja su od posebnog značaja za taj narod i tu regiju.

Komentarišući pismo koje je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko uputio UN u kojem navodi da Srpska krši Dejtonski sporazum, Čubrilović je rekao da ne zna čime je Incko bio vođen da takvo pismo uputi u UN, te ocijenio da to ne bi trebalo da utiče na održavanje referenduma.

“U pismu nije ni rečeno koji je to član Dejtonskog sprorazuma narušen, ni koja je tačka narušena, osim toga što se poziva da je Incko vrhovni tumač tog sporazuma, što mi svakako ne sporimo”, rekao je Čubrilović novinarima u Čelincu.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko obavijestio je generalnog sekretara UN Ban Ki Muna i Savjet bezbjednosti UN da vlasti Republike Srpske krše Opšti okvirni sporazum za mir /Dejtonski sporazum/ aktivnostima u pogledu organizovanja referenduma o pravosudnim institucijama BiH i ovlaštenjima visokog predstavnika.

(Agencije)