Politika 08.02.2023.

ODLUKA PREDSJEDNIŠTVA BIH: Medicinski tim Oružanih snaga biće poslan u Tursku

ČITANJE: 2 minute

Predsjedništvo BiH je na 6. vanrednoj sjednici usvojilo zaključak o upućivanju pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Republiku Tursku radi pružanja pomoći u otklanjanju posljedica zemljotresa. Međutim, nije precizirano kada će otići i koliko njih.

Iz Predsjedništva BiH rečeno je da su usvojili zaključak kojim se daje saglasnost Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine da uputi deklarisani Medicinski tim Oružanih snaga BiH u Republiku Tursku.
Međutim, saopćenje nije stiglo iz press službe Predsjedništva, kako je to i uobičajeno, nego iz kabineta Denisa Bećirovića. U njemu se ne precizira kada će medicinski tim otići, koliko ljudi je u timu i šta sve podrazumijeva.

Navedeno je pak da se donesenim zaključkom zadužilo Ministarstvo odbrane BiH da po hitnom postupku preduzme mjere i radnje iz svoje nadležnosti radi upućivanja mješovitog kontingenta Oružanih snaga BiH u Republiku Tursku radi pružanja pomoći u otklanjanju posljedica zemljotresa.

Predsjedništvo BiH zadužuje Ministarstvo odbrane BiH i da sagleda mogućnost doniranja opreme, potraživane od Republike Turske kroz zahtjev dostavljen prema NATO EARDCC, te pokrene proceduru njenog eventualnog upućivanja.

Inače, pomoć Turskoj iz BiH je već stigla. Osim što bh. udruženja prikupljaju i šalju potrepštine koje je Turska navela kao prioritet, jučer i jutros su u ovu zemlju pogođenu zemljotresom otišli pripadnici entitetskih civilnih zaštita te Gorske službe spašavanja.

Mnogi su ukazali na to da je sramno što država nije prva reagovala, nego entiteti, navodeći da to šalje negativnu poruku o BiH te ju posramljuje.

Jučer je premijer FBiH Fadil Novalić ispratio pripadnike FUCZ-a i GSS-a koji su otišli u Tursku, a tom prilikom je i najavio odlazak medicinskog tima iz BiH u područje pogođeno potresom. On je tada rekao također da će naši timovi biti potpuno opremljeni svime potrebnim za spašavanje, prenosi Klix.

(SB)