Politika 30.10.2020.

ODLUKA SO PRNJAVOR: Poništena dodjela opštinske zgrade lokalnom SDS-u

ČITANJE: 3 minute

Skupština opštine Prnjavor poništila je odluku iz 1996. godine o dodjeli vlasništva zgrade u centru grada, Opštinskom odboru Srpske demokratske stranke.

Načelnik Darko Tomaš pokrenuo je ovu inicijativu koju je podržala skupštinska većina, javlja RTRS.

Smatraju da su prije 24 godine, donošenjem ovog rješenja, interesi jedne partije stavljeni iznad opštih.

U Opštinskom odboru SDS kažu da će se žaliti na odluku skupštine o oduzimanju vlasništva nad zgradom.

Rješenje, koje je Skupština opštine Prnjavor donijela 1996., 24 godine poslije je poništila.

Odluka sadašnje skupštinske većine je da se opštinskom odboru SDS oduzme vlasništvo nad ovom zgradom u centru.

– Mi smatramo da se radi o nelegalnom načinu na koji je tada SDS došla do imovine u centru grada – izjavio je šef Kluba odbornika SNSDa Prnjavor Dražen Nikić.

U lokalnom SDS ne misle tako. Smatraju da je odluka politička. Tvrde da je 1996. godine sve urađeno po zakonu.

Imaju pravo na žalbu na sadašnju odluku skupštine. Kažu da će to i iskoristiti.

– Čekaćemo pismeno rješenje skupštine opštine i onda ćemo se obratiti nadležnim organima. Mi imamo sve papire o toj zgradi i gruntovno i katasterski, sve je na SDS i sigurno ćemo to dokazati pred sudom – rekao je predsjednik OO SDSa Prnjavor Milan Petrović.

U oktobru 1996. godine prnjavorski SDS uputio je prijedlog Izvršnom odboru Skupštine da se zgrada sa opštinskog prenese u njihovo vlasništvo.

Između ostalog, naveli su da bi je održavali i koristili za potrebe stranke, kao i loše uslove u kojima su do tada radili.

– Postoji velika potreba za boljim i tješnjim kontaktima članova Stranke, ali to prostorne mogućnosti ne dozvoljavaju. Potrebno je stvoriti uslove, u prvom redu obezbjediti prostor gdje bi se mogao formirati Klub SDS Prnjavor to jest mjesto gdje bi se članovi Stranke mogli sastajati, uz kafu prelistavati novine, razmijeniti mišljenja, ostvarivati više kontakata i upoznavanja sa izbjeglim i raseljenim članovima Stranke i tako dalje – navode iz SDS.

Rješenjem skupštine iz decembra 1996. godine SDS je dodijeljen objekat.

Inicijativu da se zgrada vrati u vlasništvo opštine, načelnik Darko Tomaš pokrenuo je 2018. godine, ali tada nije dobio podršku lokalnog parlamenta.

Dvije godine poslije, ta inicijativa je prihvaćena. Kaže, ako ova imovina opštini bude vraćena, iskoristiće je za opšti interes građana.

– Ova zgrada jeste interes opštine. Vrijedna je pola miliona maraka. Mi značajna sredstva možemo ostvariti njenim rentanjem, a možemo koristiti i za rješavanje problema komunalnog preduzeća Park – izjavio je načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš.

U opštinskom odboru SNSD tvrde da je iz SDS bio prijedlog da se i drugim političkim partijama prenese vlasništvo nad pojedinim opštinskim objektima u ovoj lokalnoj zajednici, ali da to nisu prihvatili.

U Srpskoj demokratskoj stranci Prnjavor negiraju da je bilo takvih prijedloga.

Banjaluka.net je ranije objavio tekst o ovom slučaju, koji možete pročitati na sljedećem linku:

Tako to radi SDS iz Prnjavora

(SB/Banjaluka.net)

Oznake: Prnjavor, SDS