Svijet 30.07.2021.

ODLUKA VLADE U BERLINU: Strožija pravila za ulazak u zemlju, posebno za Nijemce koji se vraćaju sa odmora

ČITANJE: 1 minuta

Njemačka vlada od nedjelje uvodi stroža pravila za Nijemce koji se u zemlju vraćaju sa godišnjeg odmora, saopštio je ministar zdravlja Јens Špan.

Tako svi putnici koji ulaze u Njemačku, a nisu vakcinisani ili nisu preboljeli kovid 19, od nedjelje moraju imati negativan test na virus korona, prenose agencije.

Ovo se do sada odnosilo samo na putnike u avionu, a sada je prošireno i na ostale.

Mjera će stupiti na snagu 1. avgusta i biće na snazi do kraja godine, sa izuzetkom djece mlađe od 12 godina i one koja zbog posla svakodnevno prelaze njemačku granicu.

Kontrole drumskog saobraćaja neće se vršiti sistematski, već sporadično, kažu zvaničnici.

– Svi nevakcinisani ljudi koji uđu u Njemačku moraće da pokažu test, bilo da dolaze avionom, putem ili željeznicom – rekao je Špan.

– Na ovaj način ćemo smanjiti rizik od dodatnog uvoza infekcije – dodao je on.

Trenutno je nešto više od 50 odsto njemačkih građana potpuno vakcinisano i vlasti svakodnevno apeluju na građane da se vakcinišu.

Dodatno će od 1. avgusta stupiti na snagu i izvjesna olakšica, a to je da se u uredbi pominju još samo dvije liste rizičnih zemalja, i to one sa visokim rizikom i zemlje novih sojeva.

Lica koja dolaze iz zemalja u kojima se širi novi soj moraće u 14-dnevni karantin.

Što se tiče povratka iz zemalja sa visokim rizikom lica koja nisu vakcinisana, ili nisu preboljela kovid 19 moraće u desetodnevni karantin, koji mogu prekinuti najranije petog dana uz negativan test.

(SB)