Vijesti 24.06.2021.

ODLUKA VSTS-a: Zoran Bulatović imenovan za glavnog okružnog tužioca u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute

Visoki sudski i tužilački savjet Bosne i Hercegovine (VSTS BiH) je tokom drugog dana sjednice, koja se održava 23. i 24. juna u Sarajevu, donio odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Na nivou Republike Srpske, imenovano je više tužilaca i sudija. Zoran Bulatović, dosadašnji v.d. glavnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, imenovan je na poziciju glavnog tužioca ovog tužilaštva u Banjaluci, Milka Vaselić na poziciju zamjenika glavnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, Sead Žerić na poziciju zamjenika glavnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci. Na poziciju sudije Okružnog suda u Istočnom Sarajevu imenovana je Sonja Avlijaš, Marijana Lazić-Miladinović imenovana je na poziciju sudije Okružnog suda u Doboju, a Ljubinka Prodanović na poziciju sudije Osnovnog suda u Višegradu, prenose Nezavisne.

Na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, imenovani su Emira Džerahović na poziciju sudije Vrhovnog suda u Sarajevu, Amela Duraković na poziciju sudije Kantonalnog suda u Sarajevu;, Vildana Dervović na poziciju sudije Kantonalnog suda u Sarajevu, dok jer na poziciju dodatnog sudije Kantonalnog suda u Sarajevu imenovan Mirza Đozo.

Admir Biščić imenovan je na poziciju sudije Kantonalnog suda u Tuzli, Miroslav Savić na poziciju sudije Opštinskog suda u Visokom, Radmila Đajić je na poziciji sudije Opštinskog suda u Goraždu, Suzana Vidović na poziciju sudije Opštinskog suda u Čapljini.

VSTS je imenovao Oliveru Križanović na poziciju dodatnog sudije Opštinskog suda u Zenici, Sanjina Mulabegovića na poziciju dodatnog sudije Opštinskog suda u Zavidovićima i Dženanu Brkić na poziciju stručnog saradnika Opštinskog suda u Gračanici.

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTS BiH je uzeo u obzir kriterije poput stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristranosti i ugleda te iskustva na rukovodećim poslovima.

Pri imenovanju, VSTS BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

Novoimenovani nosioci pravosudnih funkcija će stupiti na dužnost 16. avgusta 2021. godine.

(SB)