Vijesti 14.04.2016.

Odluku o poskupljenju hrane u menzi donio Upravni odbor Studentskog centra

ČITANJE: 2 minute
menza
Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske saopštilo je da je cjenovnik u menzi Studentskog centra “Nikola Tesla” u Banjaluci donio Upravni odbor centra, a ne ovo Ministarstvo, kako su objavili pojedini mediji.

Ministarstvo je pozvalo Upravni odbor Studentskog centra da još jednom razmotri odluku o visini utvrđenih cijena ishrane u centru s obzirom na to da su nove cijene dosta veće nego prethodne godine i da su studenti nezadovoljni tom izmjenom.

Iz Ministarstva podsjećaju da studenti u Republici Srpskoj plaćaju najnižu cijenu smještaja i ishrane u okruženju, kao i da je ovogodišnjim budžetom za ishranu i smještaj studenata i učenika u ustanovama studentskog i učeničkog standarda predviđeno 4.300.000 KM.

Ministarstvo prosvjete i kulture, u skladu sa Odlukom o sufinansiranju ishrane i smještaja redovnih studenata u ustanovama studentskog standarda, sufinansira smještaj i ishranu studenata iznosom od pet KM dnevno po jednom studentu – za smještaj 1,50 KM i za ishranu 3,50 KM dnevno.

“Ovaj iznos je isti za sve studente u studentskim domovima u Srpskoj”, ističu u Ministarstvu.

U skladu sa ovom odlukom Studentski centar “Nikola Tesla u Banjaluci dobija i do 25 odsto dodatnih sredstava zbog dodatnih troškova ishrane studenata koji nisu smješteni u Studentskom centru.

Studenti smješteni u Studentskom centru “Nikola Tesla” plaćaju ishranu dnevno u visini od tri KM za tri obroka – doručak 0,60 KM, ručak 1,40 KM i večeru jednu KM.

“Prema tome, ishrana studenata smještenih u ovoj ustanovi dnevno iznosi 6,50 maraka – 3,50 KM sufinansiranje plus tri KM trošak studenata. Prema odluci Upravnog odbora Studentskog centra `Nikola Tesla` u Banjaluci, studenti koji nisu smješteni u ovoj ustanovi u akademskoj 2015/2016. godini plaćaju za doručak 2,60 KM, za ručak 3,90 KM i za večeru dvije KM, što iznosi 9,70 maraka dnevno”, navodi se u saopštenju.

(Agencije)