Svijet 15.05.2021.

“ODMAH OBUSTAVITI SUKOBE U GAZI I IZRAELU” Generalni sekretar UN pozvao na trenutni prekid neprijateljstava

ČITANJE: 1 minuta

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš pozvao je na trenutni prekid neprijateljstava u Izraelu i Pojasu Gaze, rekao je novinarima portparol UN Stefan Dižarik.

“Generalni sekretar apeluje na dve strane da odmah prekinu borbe u Gazi i Izraelu“, rekao Dižarik, prenosi TAS S.

On je naglasio da su UN spremne da pomognu u izraelsko-palestinskom dogovoru na osnovu relevantnih rezolucija UN, međunarodnog prava i bilateralnih sporazuma, uz pomoć drugih posrednika, među kojima je naveo Rusiju, SAD i Evropsku uniju.

Dižarik je potvrdio i da su UN uključene u napore da se obezbijedi neophodna humanitarna pomoć za ugroženo stanovništvo u Gazi, prenosi Tanjug.

Sukobi između Palestinaca i izraelskih snaga pokrenuti su kada su izraelski sudovi donijeli odluke o preseljenju nekoliko palestinskih porodica iz naselja Šeik Džarah u istočnom Jerusalimu.

Prema Ministarstvu zdravlja Gaze, u izraelskim napadima koji traju od od 10. maja, ubijeno je 126 Palestinaca, a najmanje 950 je ranjeno, dok je prema izvještajima Izraela, u raketnim napadima Palestinaca na izraelske gradove nastradalo najmanje devet osoba.

(N.S)