Odnosi Republike Srpske i Austrije nikada bolji

Odnosi između Republike Srpske i Austrije nikada nisu bili bolji, poručeno je danas u Beču. Milorad Dodik došao je u goste austrijskom vicekancelaru Štraheu.

Lično prijateljstvo koje gaje se, kažu, održava i na njihove politike, a Štrahe je Dodika pozvao i u zvaničnu posjetu Austriji. Lider SNSD-a i srpski član Predsjedništva BiH kaže da će posjete i biti, čim se za to stvore uslovi.

“Tu je svakako saradnja, ne samo između dvije partije, nego i saradnja koja je moguća u okviru Ausrije, BiH i Republike Srpske, a i onoga što se zove priča odnosa sa EU. Svakako ovo je za mene bila ne samo razmjena mišljenja, nego i neka vrsta edukacije o problemima koji postoje ovdje”, kaže Dodik.

U nekih sat vremena, koliko je trajao sastanak, Dodik i Štrahe su prešli nekoliko važnih tema, od austrijskih izbora za Evropski parlament do evropskog puta BiH. Vicekancelar Austrije poručuje da Dodik može da računa na njegovu podršku.

“Poznato je da gospodin Dodik i ja njegujemo prijateljske odnose, a naravno i stranačke. Da to prijateljstvo već dugo godina traje i danas smo se sreli na razgovoru i razgovarali o našim budućim temama. I danas sam uputio i zvaničan poziv Dodiku da bude gost Republike Austrije. I razgovarali smo naravno i o temam u BiH”, kaže Štrahe.

Slobodarska partija na čijem je Strahe čelu i Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika nisu slučajni partneri, kaže šef poslaničkog kluba Slobodarske stranke Johan Gudenus. Dvije partije, kaže, povezuju patriotske ideje koje sprovode. Tako nešto prepoznala je i stranka Sjeverna liga iz Italije, na čiju podršku SNSD, takođe, može da računa u budućnosti.

“Meni je uvijek dragao kada je naš lični prijatelj Milorad Dodik u gost ovdje u Beču i koji je sad predsjedavajući Predsjedništva BiH. Naši odnosi su izuzetno dobri i kroz ovakve susrete ih produbljujemo i želimo da nastavimo dobru saradnju. U Dodiku imamo prijatelja kada nam je potrebna pomoć, a to želimo da vratimo gospodinu Dodiku”, kaže Gudenus.

“Smatram da je sastanak bio veoma produktivan i veoma dobar. Smatram da će nakon izbora za Evropski parlament doći do velikih promjena i očekujemo tu drugu Evropu”, kaže Dante Kataneo, član italijanske stranke Sjeverna liga.

Slobodarska partija i Sjeverna liga su vladajuće partije u svojim zemljama. Zalažu se za tradicionalne vrijednosti, ali i ekonomski i društveni prosperitet.

(atv)

Neizvjesno uvođenje doživotne robije u Republici Srpskoj

Još nije jasno da li će počinioci najtežih krivičnih djela u Republici Srpskoj na doživotnu robiju. Uvođenje instituta doživotne kazne zatvora, po ugledu na Srbiju, eventualno će analizirati radna grupa u izradi Izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske koja je na pomolu ove godine. Ipak, u Ministarstvu pravde Republike Srpske za sada nisu sigurni

Održan GEFF i UniCredit energetski efikasan dan u Banjaluci

Povodom obilježavanja Dana planete Zemlje, EBRD (GEFF program), UniCredit Bank Banja Luka te vodeći proizvođači i prodavači zelenih tehnologija, organizovali su “energetski efikasan dan” ispred Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci. Tokom događaja proizvođači i distributeri energetski efikasnih tehnologija, procijenjenih i odobrenih od strane GEFF-a, građanima su predstavili zelene tehnologije kao što su: toplotna

Na simpozijumu u Banjaluci više od 100 neurologa iz Srbije i Srpske

U Banjaluci je danas počeo Međunarodni simpozijum o neurologiji, kojem prisustvuje više od stotinu neurologa iz Srbije i Republike Srpske. Na Simpozijumu pod nazivom “Prvi sastanak neurologa Srbije i Republike Srpske”, biće riječi, između ostalog, o unapređenju kvaliteta liječenja pacijenata. Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da će na

Prikazana savremena umjetnost i djelo Vlade Miloševića

Manifestacija “Dani Vlade Miloševića” zatvorena je u Banskom dvoru Kulturnom centru koncertom studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci je kao organizator manifestacije ovogodišnji program posvetila promociji studenata i fokus je bio na domaćem umjetničkom kadru. Najtalentovanijim studentima pripala je čast ne samo da otvore nego i da zatvore ovu uglednu

“POLENSKI SEMAFOR” ZAKOČEN ZBOG DVA FENINGA Poništen tender za mjerenje polena u vazduhu

Mjerenje alergenih vrsta polena u vazduhu u Banjaluci još nije počelo iako je dolaskom proljeća počelo bujanje vegetacije koja kod brojnih Banjalučana izaziva alergijske reakcije. Građani su prethodnih godina svakodnevno dobijali ove informacije na takozvanom „Polenskom semaforu“ na internet stranici Grada ali za ovu sezonu još nije izabrana firma ili ustanova koja bi bila zadužena

POVODOM DANA GRADA Tri koncerta večeras u Banjaluci

Povodom Dana grada Banjaluke, velika regionalna muzička zvijezda Željko Samardžić održaće večeras koncert kod Muzeja savremena umjetnosti. Jazz Poesy Cabaret poklanja rodnom gradu čovječansku pretpremijeru svog novog studijskog albuma. Koncert će biti održan u Narodnom pozorištu Republike Srpske, sa početkom u 20 časova. Na koncertu će se pored starih izvesti i devet novih pjesama koje