Odnosi Republike Srpske i Austrije nikada bolji

Odnosi između Republike Srpske i Austrije nikada nisu bili bolji, poručeno je danas u Beču. Milorad Dodik došao je u goste austrijskom vicekancelaru Štraheu.

Lično prijateljstvo koje gaje se, kažu, održava i na njihove politike, a Štrahe je Dodika pozvao i u zvaničnu posjetu Austriji. Lider SNSD-a i srpski član Predsjedništva BiH kaže da će posjete i biti, čim se za to stvore uslovi.

“Tu je svakako saradnja, ne samo između dvije partije, nego i saradnja koja je moguća u okviru Ausrije, BiH i Republike Srpske, a i onoga što se zove priča odnosa sa EU. Svakako ovo je za mene bila ne samo razmjena mišljenja, nego i neka vrsta edukacije o problemima koji postoje ovdje”, kaže Dodik.

U nekih sat vremena, koliko je trajao sastanak, Dodik i Štrahe su prešli nekoliko važnih tema, od austrijskih izbora za Evropski parlament do evropskog puta BiH. Vicekancelar Austrije poručuje da Dodik može da računa na njegovu podršku.

“Poznato je da gospodin Dodik i ja njegujemo prijateljske odnose, a naravno i stranačke. Da to prijateljstvo već dugo godina traje i danas smo se sreli na razgovoru i razgovarali o našim budućim temama. I danas sam uputio i zvaničan poziv Dodiku da bude gost Republike Austrije. I razgovarali smo naravno i o temam u BiH”, kaže Štrahe.

Slobodarska partija na čijem je Strahe čelu i Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika nisu slučajni partneri, kaže šef poslaničkog kluba Slobodarske stranke Johan Gudenus. Dvije partije, kaže, povezuju patriotske ideje koje sprovode. Tako nešto prepoznala je i stranka Sjeverna liga iz Italije, na čiju podršku SNSD, takođe, može da računa u budućnosti.

“Meni je uvijek dragao kada je naš lični prijatelj Milorad Dodik u gost ovdje u Beču i koji je sad predsjedavajući Predsjedništva BiH. Naši odnosi su izuzetno dobri i kroz ovakve susrete ih produbljujemo i želimo da nastavimo dobru saradnju. U Dodiku imamo prijatelja kada nam je potrebna pomoć, a to želimo da vratimo gospodinu Dodiku”, kaže Gudenus.

“Smatram da je sastanak bio veoma produktivan i veoma dobar. Smatram da će nakon izbora za Evropski parlament doći do velikih promjena i očekujemo tu drugu Evropu”, kaže Dante Kataneo, član italijanske stranke Sjeverna liga.

Slobodarska partija i Sjeverna liga su vladajuće partije u svojim zemljama. Zalažu se za tradicionalne vrijednosti, ali i ekonomski i društveni prosperitet.

(atv)

BOMBAŠ PRED VRATIMA SLOBODE Centar za socijalni rad: Porodica umanjuje teško duševno stanje Stevanovića

Centar za socijalni rad Banjaluka (CSR) utvrdio je da članovi porodice bombaša Željka Stevanovića, koji je osuđen na prisilno liječenje zbog ubistva Bore Topića, vozača “Autoprevoza”, imaju sklonost ka idealizaciji porodičnih odnosa, te da minimiziraju teško duševno stanje u kojem se nalazi Stevanović, saznaje Srpskainfo. U CSR su ujedno zaključili da, obzirom da nisu u

Pavlović priznao da je prijetio banjalučkoj novinarki

Banjalučanin Mileta Pavlović priznao je da je prije dva dana prijetio novinarki Milkici Milojević, saznaju nezvanično “Nezavisne”. Podsjećamo, banjalučka policija uhapsila je u petak Miletu Pavlovića zbog sumnje da je prijetio Milkici Milojević, novinarki “EuroBlica”. Iz Policijske uprave (PU) Banjaluka saopšteno je, navodeći njegove inicijale, da je on uhapšen zbog sumnje da je izvršio krivično

Mladi banjalučki muzičari u humanitarnoj misiji

Mladi banjalučki bendovi “Rotten”, U.D.B.A. i “Đepeto” zajedničkim snagama organizuju humanitarni koncert za štićenike Doma “Rada Vranješević”. Ovaj događaj biće održan ove subote s početkom u 20 časova u Sokolskom domu u Banjaluci. Povodom najavljenog koncerta jedan od organizatora Kerim Kobilj iz benda “Rotten” ističe da mladi ljudi treba da rade ovakve akcije što je

Pomozimo Predragu Duronjiću da pobijedi bolest

Predragu Duronjiću iz Banjaluke je, zbog dugogodišnje bolesti, potrebna transplatacija bubrega i pankreasa koja se radi u italijanskom gradu Padova. Za transplataciju je potrebno 75.000 evra plus put i boravak u Italiji. Porodica i prijatelji mole sve humane ljude da pomognu u sakupljanju novčanih sredstava kako bi ovaj momak pošao na liječenje u Italiju. Otvoren

SUBAŠIĆ: Gačić je tri mjeseca volontirao u „Mozaiku prijateljstva“

Nakon što je iz bihaćkog zatvora stigao u Banjaluku, serijski ubica Edin Gačić je počeo da volontira u humanitarnom udruženju „Mozaik prijateljstva“. Miroslav Subašić iz „Mozaika“ za SrpskaCafe kaže da je to bio dogovor Centra za socijalni rad i policije. – Oni su se tako i dogovorili i on je počeo da volontira kod nas

Voda stiže u više dijelove Česme

Izgradnja vodovodne mreže u nekoliko ulica i naselja, kao i projektovanje nove, neizgrađene mreže, u ovoj godini planirano je u vrijednosti od 780.000 KM, rekli su u Odjeljenju za komunalne poslove. Konkretno, u planu je izgradnja vodovoda Česma II, III i IV visinska zona, vodovoda Jagare i Banjica, podsistem Rekavice, te izgradnja vodovoda Mišin Han.