Politika 11.05.2016.

Odobren protest “Oslobodimo Srpsku” Saveza za promjene

ČITANJE: 2 minute
savez za promjene

Predsjednik Srpske radikalne stranke Republike Srpske Milanko Mihajilica izjavio je danas da je, prema informacijama kojima raspolaže, odobren protest u organizaciji Saveza za promjene, zakazan za 14. maj u Banjaluci, i pozvao sve građane nezadovoljne postojećim stanjem u Srpskoj da se pridruže protestu.

Nakon razgovora predstavnika Saveza za promjene sa predstavnicima nevladinih organizacija i pojedincima, Mihajilica je novinarima u Banjaluci rekao da svi pokušaji da se administrativnim i drugim metodama otkaže protest, “uključujići i besmislen drugi skup”, nisu uspjeli obeshrabriti nezadovoljne građane i opoziciju da organizuju proteste pod sloganom “Oslobodimo Srpsku”.

On je naglasio da Savez za promjene organizuje mirne masovne proteste kao izraz nezadovoljstva postojećim stanjem u Srpskoj, te odbacio optužbe da opozicija priprema nasilnu promjenu vlasti.

“Želimo da ih natjeramo da se ovo stanje teškog socijalnog položaja većine građana u Srpskoj promijeni, da se promijeni ponižavajući položaj nezaposlenih demobilisanih boraca, penzionera, porodica poginulih, invalida, omladine, studenata i drugih koji ovde žive”, tvrdi Mihajilica.

Generalni sekretar Partije demokratskog progresa Miroslav Brčkalo smatra da je poziv premijera Srbije Aleksandra Vučića poziciji i opoziciji da odustanu od najavaljenih skupova “upućen drugoj strani i više se odnosi na predsjednika Republike Srpske /Milorada Dodika/ nego na opoziciju”.

On je to obrazložio time što je još ranije opozicija poručila Dodiku da zakazivanje kontramitinga u isti dan predstavlja “dolivanje ulja na vatru”.

Poslanik Srpske demokratske stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nedeljko Glamočak poručio je da će protest u organizaciji Saveza za promjene proći mirno, dodajući da “sve priče o tome da će biti nereda predstavljaju provokacije”.

Predsjednik Saveza udruženja malih akcionara Republike Srpske Nebojša Jugović najavio je da će se ova organizacija pridružiti protestima kako bi “ukazala vlastima na nelogičnost jer su došli na vlast obećavajući borbu protiv kriminala i korupcije, a nisu ništa na tome uradili”.

(Agencije)