Svijet 30.12.2020.

Odobrena Oxfordova vakcina u Velikoj Britaniji

ČITANJE: 1 minuta

Velika Britanija danas je postala prva država na svijetu koja je odobrila vakcinu protiv virusa korona na čijem je razvoju radio Univerzitet Oksford i kompanija “Astra Zeneka”.

“Administracija je danas prihvatila preporuku Regulatorne agencije za lijekove i proizvode zdravstvene njege /MHRA/ da odobri vakcinu Univerziteta Oksford i `Astra Zeneke`”, navodi se u saopštenju iz britanskog Ministarstva zdravlja.

Pandemija virusa korona je od decembra prošle godine kada se oboljenje pojavilo u kineskom gradu Vuhanu do sada odnijela 1,7 miliona ljudskih života širom svijeta i izazvala je haos u globalnoj privredi.

Britanija i Južnoafrička Republika bore se sa novom varijantom virusa korona za koje administracija i nauka navode da je zaraznija i brojne zemlje odgovorile su zabranom letova putničkih aviona i blokadom trgovine.

“Astra Zeneka” i druge farmaceutske kompanije saopštile su da proučavaju uticaj nove varijante virusa i izrazili su očekivanje da će vakcina biti efikasna i protiv te vrste virusa korona.

(Srna)