Vijesti 13.12.2015.

Određene mjere zabrane petorici Srba iz Novog Grada

ČITANJE: 1 minuta
sud bih
Sud BiH odredio je mjere zabrane petorici Srba koji su osumnjičeni za ratni zločin na području Novog Grada, potvrdila je Srni portparol Suda Manuela Hodžić.

Ovom odlukom Sud je odbio prijedlog Tužilaštva BiH da se LJubanu Babiću /53/, Ranku Balabanu /56/, Rajku Karlici /47/, Mirku Odžiću /55/ i Milenku Brčinu /52/ odredi pritvor.

U Tužilaštvu je ranije potvrđeno Srni da je pritvor petorici osumnjičenih predložen zbog opasnosti od njihovog uticaja na svjedoke i saučesnike, te mogućnosti prikrivanja dokaza.

Kao razlog za određivanje pritvora Tužilaštvo je navelo da bi puštanje na slobodu ovih lica izazvalo uznemirenje javnosti.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /SIPA/, 11. decembra su po nalogu Tužilaštva BiH na području Novog Grada proveli opsežnu akciju u vezi sa procesuiranjem ratnih zločina, tokom koje su uhapsili ovih pet Srba.

U toku akcije izvršeni su pretresi na više lokacija, kao i zgrade Policijske stanice, opštine i sjedišta komunalnog preduzeća, radi pronalaženja arhivskog materijala i dokaza, kao i radi otkrivanja radnji koje su činjene na prikrivanju dokaza.

Vlada Republike Srpske odlučila je da zbog protivustavnog djelovanja Sipe bude prekinuta saradnja sa ovom agencijom, te Sudom i Tužilaštvom BiH, što je podržala i Narodna skupština

(Srna)