Magazin 07.06.2016.

Održan koncert pravoslavne duhovne muzike

ČITANJE: 1 minuta

Pravoslavna duhovna muzika kroz vijekove ali i svjetovna horska a capella muzika. Sve to čini repertoar hora Smijera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Nastupi i pobjede na raznim horskim susretima širom Evrope, potvrda je njihovog predanog rada na očuvanju tradicije. Tako je i presjek duhovne muzike raznih autora u proteklih pet vijekova, koji su predstavili banjalučkoj publici, u Kulturnom centru Banski dvor nagrađen gromoglasnim aplauzom.

– To su ruski i srpski autori. Radi se o jednoglasnim do višeglasnim napjevima, obradama crkvenih kompozicija. Do autorskih djela poput velikih kompozicija sa jasnim i upečatljivim autorskim stilom. Dok je u drugom dijelu svjetovna horska a capella muzika inspirisana folklornom tradicijom uglavnom srpskog naroda – izjavio je dirigent Rade Radović.

Hor je nastao 2001. godine. Tokom godina hor je rastao, i danas broji oko 50 članova. Iza njih su mnogobrojne nagrade i uspjesi a ove godine turnejom obilježavaju 15 godina rada.
– Sad imamo već nekih 50 članova. Što prelazi granice kamernog hora, kako smo se prvobitno zvali. Ali postoji ta požrtvovanost svih studenata i hvala Bogu da je tako. Na nama je da nastavimo da radimo – rekao je Radović.

Centralni jubilarni koncert u sklopu turneje kojom hor obilježava 15 godina rada održaće se u u Domu oružanih snaga BiH u Sarajevu. Koncert je zakazan za 14. jun.

(Srpskacafe)