Vijesti 04.02.2018.

Održan parastos žrtvama ustaškog zločina u Drakuliću

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je Hrvatsku, prilikom odavanja počasti srpskim žrtvama u Drakuliću, da prizna genocid koji je počinjen nad Srbima u Drugom svjetskom ratu.

Dodik je kod Spomen-kosturnice u Drakuliću prisustvovao parastosu srpskim žrtvama ustaškog pokolja u ovom banjalučkom naselju, kao i u obližnjim mjestima Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac.

Predsjednik Srpske je istakao da je Drakulić samo jedno od mjesta na kojima su ubijani Srbi i dodao da su za te zločine pored NDH krive i komunističke vlasti zbog svog odnosa prema zločinima NDH

Dodik je dodao da je RS stabilna i mirna i da može obezbijediti miran san svim građanima.

Osim Dodika, pomenu su prisustvovali, premijer RS Željka Cvijanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović i delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, predvođena potpredsjednikom parlamenta Nenadom Stevandićem, u kojoj su poslanici Dragoljub Davidović, Vukota Govedarica, Branislav Borenović i Nedeljko Milaković.

Jutros je u Spomen-hramu Svetog velikomučenika Georgija u Drakuliću služena Sveta liturgija za nevino ubijene Srbe čime je i počelo obilježavanje 76 godina od ustaškog pokolja Srba u Drakuliću i obližnjim mjestima Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac.

Ustaše su u rano jutro 7. februara 1942. godine izvršile pokolj Srba u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac, a, prema do sada prikupljenim zvaničnim podacima, ubijeno je najmanje 2.300 ljudi, među kojima i 551 dijete.

Pod komandom nadporučnika Josipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića iz takozvanog “Tjelesnog zdruga Ante Pavelića”, ustaše su uz pomoć banjalučkih ustaša ubijale Srbe bez ijednog ispaljenog metka – sjekirama, noževima i krampovima.

Prvi spomenik žrtvama ovog pokolja podignut je 1965. godine, a od 1991. godine svake prve nedjelje prije godišnjice stradanja služi se parastos u naselju Drakulić.

(Nezavisne)