Region 23.10.2022.

Održan protest na Šodrošu, u nadguravanju s policijom povređene tri osobe

ČITANJE: 4 minute

Veliki broj građana okupio se nešto posle 17 sati na Šodrošu u Novom Sadu kako bi protestovali protiv izgradnje novog mosta preko Dunava na ovoj lokaciji. Policija u opremi za razbijanje demonstracija čuvala je ogradu zone na kojoj su predviđeni radovi, prenosi N1.

Nešto pre 18 sati došlo je do nadguravanja s policijom, kada su pripadnici Policije pokušali da odgurnu deo građana ka šumi. Koškanja je bilo u nekoliko navrata, a povređene su tri osobe, kazala je reporterka N1 i dodala da su dve osobe upale u Dunav u tom guranju, ali su odmah izvučene.

Nadguravanje s policijom dešavalo se na tri lokacije na protestu. Aktivisti i Žandarmerija rasporedili su se na tri lokacije. Demonstranti su držali podignute ruke. Demonstranti po navodima N1  nisu rekli šta im je ideja, ali se činilo da su pokušali da rašire kordon, da bi prošli do lokacije koja je ograđena plavom ogradom i gde su radovi već počeli.

Marko Šćiban iz Ekološkog fronta iz Novog Sada kazao je na početku protesta da se radi o bespravnoj seči drveća, jer nema arhitektonskog projekta CRBC, i da je bez tendera.

On kaže da nisu protiv mosta ni protiv dva privremena mosta, ali da bude u skladu sa zakonom. Dodaje da nije stranačko pitanje. Navodi da se radi o staništu zaštićenih vrsta, što je zvanični dokument. Ističe da bi trebalo uraditi stratešku procenu na životnu sredinu. Dokumenta CRBC datiraju iz 18. oktobra, a problemi su počeli dva dana ranije.

Kako navodi, aktivisti traže uvide u arhitektonski projekat mosta, da ugovor sa kompanijom CRBC bude dostupan javnosti kako bi se znala njegova cena, studiju procene uticaja na životnu sredinu. Takođe, zahtevaju da se prestane sa zloupotrebom policije za zaštitu bespravne gradnje.

Foto: Marko Dragoslavić

Aleksandar Lazarević iz inicijative „Sačuvajmo zelene površine“ izjavio je da su tu „na Dan oslobođenja Novog Sada da ga ponovo oslobode od stranih i domaćih investitora i korumpiranih političara“.

Aktivista Brajan Brković pročitao je apel svim policajcima koji su sad na Šodrošu.

„Obraćamo se vama lično, ne MUP-u, ne starješinama, nego vama koji delite sudbinu ovog naroda. Prvo, podsećamo na tekst zakletve koju su polagali, da će svesno i odgovorno služiti građanima Republike Srbije. Da li vam zakletva i ono što radite na Šodrošu deluju usklađeno? Da li hapšenje aktivista, žena, majki, starijih sugrađana deluje kao služenje građanima“, upitao je.

„Gospodo policajci, mi vam nismo pretnja, niko nije nasrnuo na vas, mi smo prinuđeni da ovako branimo Šodroš, jer nas vlast dve godine ignoriše. Mi smo prinuđeni da radimo vaš posao i borimo se protiv nezakonitosti. Apelujemo da se ne brukate više, da ne tučete vase sugrađane i oduprete se naređenjima, da se oduprete pokliču ‘juriš’ na goloruki narod. To je nešto najplemenitije što možete da uradite za svoj narod. Gospodo policajci, borićemo se i za vas na ulici“.

Građani su nosili i transparente na kojima je pisalo „Slobodna zona Šodroš“, „Buna protiv mafije“, kao i „Vidi Gari, ne može“. Od političara su na protestu bili prisutni narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta, kopredsednica stranke „Zajedno“ Biljana Stojković, poslanik Ne davimo Beograd Đorđe Miketić, potpredsednik Narodne stranke Borislav Novaković i jedan od lidera pokreta Ne davimo Beograd Radomir Lazović.

Ekološki aktivisti koji se protive izgradnji mosta veruju da je početak pripremnih radova za gradnju mosta uvertira za gradnju takozvanog „Novog Sada na vodi“. Aktivisti već mjesecima kampuju na Šodrošu, a na prethodnom protestu održanom 19. oktobra došlo je do koškanja demonstranata i policije.

Kineska kompanija CRBC saopštila je da pripremne radove za buduće gradilište četvrtog mosta preko Dunava u Novom Sadu realizuje u skladu sa ugovorom i u skladu sa važećim zakonima i propisima. CRBC je najavo da će u slučaju svakog sledećeg remećenja radova podnositi tužbe, a od nadležnih organa će zahtevati podatke o osobama koje im nanose štetu.

(Z.M)