Održan “Svetosavski bal”, čuvar tradicije prošlih vremena

U Banjaluci je večeras, s ciljem očuvanja tradicije i običaja, održan Svetosavski bal koji je okupio oko 200 učesnika.

Damir Jovanić, sekretar Kulturno-umjetničkog društva (KUD) “Sveti Sava” iz Banjaluke koje je organizovalo Svetosavski bal, istakao je značaj ove manifestacije u čuvanju običaja od zaborava, te izrazio nadu da će ona postati tradicionalna.

On je podsjetio da tradicija održavanja balova potiče još iz 1848. godine, te naglasio da mlade u vremenu modernih tehnologija bar na trenutak treba vratiti u prošlo vrijeme da bi vidjeli kako je to nekada bilo, ali i naučili da čuvaju prave vrijednosti.

Jovanić je izrazio zadovoljstvo što je interesovanje građana za ovu manifestaciju sve veće, dodajući da će u narednom periodu biti potrebno naći i veći prostor za njeno održavanje.

“To svakako govori kolika je potreba da se ova manifestacija nastavi održavati u Banjaluci, jer značajno doprinosi razvoju kulturnog identiteta grada”, rekao je Jovanić.

Član KUD-a “Sveti Sava” Marijana Lukajić rekla je da je veliki izazov pripremati se za Svetoslavski bal koji je svakako dio srpskog folklora i tradicije.

“Za bal sve treba da bude elegantno, riječ je o laganim, prefinjenim pokretima, što je drugačije od folklornih koreografija koje izvodimo na našim koncertima”, navela je Lukajićeva koja je član Društva već 12 godina.

Ona je istakla značaj ove manifestacije kako bi se građanima predstavili plesovi i običaji iz prošlih vremena, ali i da se mladi upoznaju o tadašnjim dešavanjima.

“Kada smo počeli prije pet godina pripremati prvi Svetosavski bal, postalo nam je jasno koliko je tada bilo elegancije i lijepih stvari, te smo ga zavoljeli, a sada sa ushićenjem čekamo januar i pripreme za bal”, rekla je Lukajićeva.

(Srna)

ZELJKOVIĆ: U Republici Srpskoj nema oboljelih od virusa korona

“Institu za javno zdravstvo Republike Srpske vodi aktivan nadzor nad epidemiološkom situacijom u Srpskoj i možemo sa sigurnošću reći da nemamo niti jedan prijavljen slučaj oboljelih od virusa korona, a takođe nemamo ni sumnjivih slučajeva”, izjavio je Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. On je istakao da je kod dva pacijenta

Vujnićeva i Ljubišić najbolji sportisti Banjaluke

Bojan Ljubišić, rukometaš Borac M:tela, i Sonja Vujnić, odbojkašica Banjaluka voleja, najuspješniji su sportisti Banjaluke za 2019. godinu. Oni su za najuspješnije proglašeni na svečanosti koja je održana večeras u Sportskoj dvorani “Borik”. Ljubišić je slavio u konkurenciji fudbalera Borca Stojana Vranješa i plivača 22. aprila Mihajla Čeprkala, a do priznanja je došao jer je

VIŠKOVIĆ: Odluka Suda politička, predstavlja strah zbog gasovoda

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je odluka Ustavnog suda BiH politička jer predstavlja u stvari strah u Federaciji BiH da će prihodi po osnovu gradnje gasovoda Bijeljina – Banjaluka ići u budžet Srpske, a ne u BiH. “U Federaciji se postavlja pitanje zato što je to ruski gas – kako ćete

Ministarstvo prosvjete Srpske odgodilo sve ekskurzije van granica BiH

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske naredilo je danas svim srednjim školama da odgode đačke ekskurzije van granica BiH, zbog epidemije virusa korona u nekim evropskim zemljama. Ekskurzije se, kako su naveli, odgađaju dok ne bude potpuno isključena opasnost od širenja ovog virusa. U BiH nema potvrđenih slučajeva zaraze. Trojica Kineza, koji su hospitalizovani u

SNSD, Srpski klub i HDZ uputili u proceduru prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH

Predstavnici klubova poslanika SNSD, HDZ i Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skuštine BiH u proceduru su predali zajednički Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH, koje je do sada birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, izjavila je šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Snježana Novaković Bursać. – Zakon, koji je predat

Banjalučkoj književnici Tanji Stupar Trifunović uručena Vitalova nagrada

Vitalova nagrada “Zlatni suncokret” za najbolju knjigu na srpskom jeziku u 2019. godini uručena je danas Tanji Stupar Trifunović za roman “Otkako sam kupila labuda”. Primajući priznanje za priču o, kako je objasnila, dvije različite žene, ali koje povezuju emocije i ljubav, Trifunovićeva je istakla da je književnost oduvijek zauzimala važno mjesto u njenom životu.