Vijesti 18.12.2020.

ODRŽANA KOMEMORACIJA: Đorđe Mikeš bio veliki čovjek i prijatelj

ČITANJE: 3 minute

Aleksandra Stevandić iz Jevrejske zajednice Banjaluka rekla je da je Đorđe Mikeš oduvijek bio veliki prijatelj i jevrejske opštine i svih članova od osnivanja Društva srpsko-jevrejskog prijateljstva.

Stevandićeva je rekla da će Jevrejski kulturni centar “Arie Livne” uvijek podsjećati na Mikeša jer je od otvaranja ostao njegov neraskidiv dio.

“Imala sam tu čast da od otvaranja Jevrejskog kulturnog centra `Arie Livne` 2014. godine budemo najbliži saradnici. Velika je stvar što sam mogla da učim od takvog čovjeka i da on bude dio naših života”, izjavila je Stevandićeva u Banjaluci na komemoraciji povodom Mikešove smrti.

Ona je navela da je sinoć najstariji član jevrejske opštine Banjaluka Elizabeta Olujić napisala jevrejsku misao da “u stvari čovjek živi sve dok postoje ljudi koji ga se sjećaju”.

“Mislim da će Đorđe zaista dugo ostati dio svih nas, dio budućih pokoljenja i u sjećanju sa svim dobrim stvarima koje je napravio za svog života”, istakla je Stevandićeva.

Dušan Antelj iz republičkog Sekretarijata za vjere rekao je da će odlazak Đorđa Mikeša ostaviti prazninu u njihovom radu i životu.

“On je bio taj koji nas je svojim ljudskim odnosom i radom okupljao kako oko sebe tako i oko ovog centra”, naveo je Antelj na komemoraciji.

Antelj je rekao da je Mikeš bio uvijek spreman da sasluša ljude oko sebe, da pomogne savjetom i radom, te da je svima u Sekretarijatu za vjere Srpske bio poštovan i drag saradnik.

“Ovaj kulturni centar je njegovim radom i zalaganjem postao prepoznatljiva ustanova u kojoj se okupljaju kako pripadnici jevrejskog naroda, tako i mladi, umjetnici, sportisti i svi drugi kojima su Đorđe i ovaj centar bili utočište i ishodište u radu”, naglasio je Antelj.

On je dodao da je Đorđe Mikeš bio veliki čovjek.

“Njegovim odlaskom smo izgubili, ali smo bogatiji za spoznaju da smo radili, družili se i bili prijatelji sa velikim čovjekom”, kaže Antelj.

Predsjednik Društva srpsko-jevrejskog prijateljstva Zoran Pejašinović, koji je bio dugogodišnji Mikešov prijatelj i saradnik, rekao je da je Đorđe Mikeš uz još jednog đaka, bio učenik generacije u Gimnaziji 1964. godine.

“Upoznao sam tu generaciju i primijetio kako je i u tom društvu Đorđe pokazivao onu osobinu koja me sve vrijeme poznanstva fascinirala, a to je prirodnost, spontanost, toplina, jedan poseban šarm i lakoća komunikacije kakve je sve manje i koja je pravo bogatstvo”, naveo je Pejašinović.

Predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske Franjo Rover rekao je da su svi koji su imali priliku da upoznaju Đorđa Mikeša uvijek kod njega mogli da nađu toplu i smirenu ljudsku riječ, šalu, anegdotu, ali najprije ljudskost, jer je Mikeš, prije svega, bio čovjek.

Rover je istakao da je bila čast poznavati Đorđa Mikeša, velikog čovjeka i prijatelja.

Predsjednik Košarkaškog saveza Republike Srpske Boris Spasojević izrazio je duboko saučešće u ime 5.000 sportista, ističući da je većini njih Mikeš bio učitelj, trener i pedagog.

Đorđe Mikeš (75) preminuo je u srijedu, 16. decembra, od posljedica zaraze virusom korona i biće sahranjen danas u Banjaluci.

(Srna)

Oznake: Đorđe Mikeš