Vijesti 31.01.2022.

Održana komemoracija profesoru Tihomiru Levajcu

ČITANJE: 3 minute

Minutom ćutanja, književnici, predstavnici republičkih i gradskih institucija, radne kolege, bivši đaci ali i brojni sugrađani odali su počast čuvenom banjalučkom profesoru Tihomiru Levajcu, nakon čega je u Banskom dvoru održana komemoracija.

Tokom komemoracije prikazan je i video „Posljednji čas profesora Tihomira Levajca“.

Riječ je o intejvjuu koji je snimila njegova kćerka Nataša Levajac, u kojem je profesor govorio o svom životu, radu, ali i o društvu u cjelini, a posebno dirljiv je njegov govor o profesiji, za koju je tada rekao da je rad u prosvjeti posebno značajan jer oblikuje čovjeka i priprema ga za život.

Komemoraciji je, u ime Grada Banje Luke, prisustvovala savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti Milada Šukalo.

–  Ovo je tužan dan i veliki gubitak za Banju Luku, ali ipak imali smo sreću i čast da živimo u vremenu profesora Levajca. Tihomir Levajac nastaviće da živi kroz sjećanja brojnih Banjalučana, kojima je predavao, ali i kroz književna djela koja je tokom života napisao – poručila je Milada Šukalo.

Osvrnuvši se samo na jedan segment života Tihomira Levajca, a u vezi njegovog rada sa učenicima – posebno gimnazijalcima, koji su kasnije upisali Akademiju umjetnosti, dr Luka Kecman rekao je da su svi đaci profesora Levajca na studij došli pripremljeni i obrazovani za studij, te mu zahvalio za predan rad, kojim je dao nemjerljiv doprinos obrazovanju i kulturi u našem gradu.

Govoreći o radu profesora Levajca direktorica Gimnazije Vita Malešević poručila je da je Tihomir Levajac prije svega bio voljen profesor, upravo jer je bio neobičan i svoj, te da se nije uklapao u standardne okvire, zbog čega će zauvijek ostati upamćen.

-Neobičnim pristupom i temama tražio je načine da iz svojih učenika izvuče ono najbolje i da ih kroz to usmjeri na pravi put – rekla je direktorica Malešević.

Ona je podsjetila na njegov nemjerljiv doprinos Gimnaziji, u kojoj je godinama uređivao časopis „Orfej“, ali i pokrenuo druge značajne stvari poput godišnjaka, te raznih kulturno-umjetničkih sekcija.

Na komemoraciji su govorili predstavnici Udruženja književnika Republike Srpske, kao i njegovi bivši đaci.

Podsjećamo, Tihomir Levajac rođen je 1937. godine u selu Kačulice, kod Čačka, a preminuo je 27. januara u Banjoj Luci.

Svoj radni vijek proveo je u Medicinskoj školi i Gimnaziji Banja Luka radeći kao profesor, a za života napisao je brojna književna djela.

Među književnim djelima koje je objavio su i romani „Za sunčevim krugom“, „Kružno kretanje“, „Jopet sudanija“, pripovijetke „U krugu svetiljke“, te putopis „Sanjao sam Kanadu“.

Levajac je bio član Udruženja književnika Srbije, Udruženja književnika Republike Srpske, Zavičajnog društva „Sa Ovčara i Kablara“ u Banjoj Luci i Udruženja frulaša u Čačku.

Za izuzetan doprinos u oblasti obrazovanja, kulture i umjetnosti, Tihomiru Levajcu prošle godine dodijeljen je „Zlatni grb Grada Banje Luke“.

(E.M)