Politika 04.12.2020.

Održana sjednica Predsjedništva PDP: Počeo talas političkih promjena

ČITANJE: 3 minute

Predsjedništvo Partije demokratskog progresa održalo je redovnu sjednicu, na kojoj je doneseno nekoliko zaključaka.

Na sjednici je izraženo zadovoljstvo pobjedom u Banjaluci i Bijeljini, uz zaključak da je počeo talas političkih promjena koje će, tvrde, biti dovršene na opštim izborima 2022. godine pobjedom kandidata opozicije na svim nivoima.

– Predsjedništvo PDP smatra da je odstupanje od fiskalnih pravila koje je na posljednjem zasjedanju, na prijedlog Vlade RS, usvojila Narodna skupština RS još jedna potvrda da su finansije i budžet Republike Srpske u veoma teškom stanju, da je višegodišnje rasipništvo i nerazumno zaduživanje imalo poražavajući efekat i da SNSD i njihova koalicija nemaju viziju kako izaći iz ove teške krize – navode u saopštenju PDP.

Takođe, PDP traži da se u Republici Srpskoj i BiH što prije počne sa uspostavljanjem vladavine prava.

– Da se ključne pozicije u pravosuđu otvore za one koji su spremni da rade odgovorno i nepristrasno, kako bi hrabrim odlukama po pitanju  procesuiranja visoke korupcije i organizovanog kriminala vratili povjerenje u institucije i obezbjedili jednakost svih pred zakonima – navode u PDP.

Predsjedništvo PDP u potpunosti je protiv bilo kakvih zakonskih izmjena kojima bi se umanjivale nadležnosti načelnika i gradonačelnika u Republici Srpskoj.

– Ističemo da bi eventualno mjenjanje načina funkcionisanja lokalnih samouprava i smanjenje nadležnosti načelnika i gradonačelnika koji su se kandidovali na izborima dok su važila konkretna pravila kad je riječ o njihovim ingerencijama, bez prethodno organizovanih tematskih javnih rasprava u svim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj, bilo direktno suprotno Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi, a koju je Bosna i Hercegovina ratifikovala 2002. godine kad je ova Povelja postala sastavni dio unutrašnjeg pravnog sistema i jedan od osnovnih izvora prava u oblasti lokalne samouprave – jedan je od zaključaka sjednice.

Prijetnje Banjaluci

Predsjedništvo PDP je osudilo prijetnje i uvrede koje je, zbog lošeg rezultata SNSD, Milorad Dodik uputio Banjaluci.

– PDP neće dozvoliti nasrtaje na Banjaluku i zajedno sa svojim gradonačelnikom i budućom gradskom upravom oduprijeće se ovakvim sumanutim najavama – navode oni.

Takođe, osuđuju i kršenje izbornih  pravila tokom izbornog procesa u Doboju čime su, tvrde, izbori u ovom gradu potpuno kontaminirani i neregularni.

– PDP očekuje  poništavanje i ponavljanje izbornog procesa u Doboju uz punu primjenu izbornog zakona u kojem će svi politički subjekti imati jednaka prava u procesu praćenja izbornog procesa. Pozivamo nadležne institucije da identifikuju i najoštrije krivično sankcionišu sudionike pokušaja izborne prevare na ponovljenim izborima na biračkom mjestu Suhača u Novom Gradu kako bi se konačno poslala snažna poruka i zaustavili sve prisutniji slučajevi izbornih prevara sa ciljem prekrajanja izborne volje građana – navode u PDP.

O izjavama Nešića

Osvrnuli su se i na nedavne izjave predsjednika DNS, Nenada Nešića.

– Predsjedništvo PDP smatra neprihvatljivim i lošim izjave predsjednika DNS kojim se na neprimjeren način iznose nekorektne kvalifikacije o djelovanju PDP, rukovodstvu PDP i opozicionim partijama u predizbornom procesu. Ovakve izjave ne doprinose stvaranju povjerenja i nanose nepotrebnu štetu u odnosima političkih stranaka koje iskreno žele promjene u Republici Srpskoj i BiH – smatraju u PDP.

Ističu da je Predsjedništvo započelo analizu rezultata lokalnih izbora, odnosno rada svih gradskih i opštinskih odbora, te će uslijediti ozbiljne mjere i promjene strukture u mjestima gdje je ostvaren loš rezultat.

(Srpskainfo)

Oznake: PDP