Vijesti 11.01.2023.

Održana svečana akademija, osporavanje 9. januara besmisleno

ČITANJE: 3 minute

Na Palama je danas održana svečana akademija povodom Dana Republike Srpske na kojoj su se uz bogat kulturno-umjetnički program predstavili učenici osnovnih i srednje škole, kao i polaznici predškolske ustanove, a to je bila i dobra prilika da se pokaže kako je osporavanje obilježavanja 9. januara besmisleno.

Prije svečane akademije na ulazu u Kulturno-sportski centar Pale otvorena je i izložba likovnih i literalnih radova učenika osnovnih i srednjih škola Republike Srpske, u organizaciji Republičkog pedagoškog zavoda i opštine Pale.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović zadovoljan je, kako kaže, činjenicom što 31. rođendan Republike Srpske obilježavaju na Palama, gdje je ona stvarana.

On je dodao da će Republički pedagoški zavod nastojati da se svake godine svečana akademija organizuje u drugim lokalnim zajednicama kako bi svi u Srpskoj osjetili draž obilježavanja Dana Republike.

Na Palamu su, kako je rekao, organizovali svečanu akademiju u dogovoru sa načelnikom opštine Boškom Jugovićem, što je dobra prilika da pokažu da je osporavanje 9. januara besmisleno.

“Bez obzira na sve odluke i pritiske onih kojih žele da spriječe proslavu Dana Republike Srpske, ona je za sve nas stvorena 9. januara 1992. godine na Palama, u prijestonici Republike, i to je neupitno. Republički pedagoški zavod od 1993. obilježava Dan Republike na način kao što je bilo danas”, pojasnio je Damjanović.

Prema njegovim riječima, za Republički pedagoški zavod i sve učenike i nastavnike u Srpskoj obilježavanje Dana Republike spada među najvažnije aktivnosti u godini, a to potvrđuje i činjenica da se na raspisani konkurs likovnih i literalnih radove za učenike osnovnih i srednjih škola prijavilo nekoliko hiljada.

On je naveo da je komisija izabrala najbolje i da su najbolji likovni radovi izloženi u prostoru Kulturno-sportskog centra Pale.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da su na svečanoj akademiji učestvovali učenici osnovnih i srednje škole i predškolska ustanova “Bubamara” i tako pokazali da i mladost treba da njeguje tradicije očuvanja Republike Srpske i gaji kulturu sjećanja.

Jugović je istakao da je Sarajevsko-romanijska regija podnijela velike žrtve za odbranu i stvaranje Republike Srpske i da su ljudi u ovom mjestu posebno senzibilni kada je Republika u pitanju.

Nastavnik srpskog jezika u Osnovnoj školi “Pale” Tijana Antonić rekla je da su učenici i nastavnici kreirali bogat i sadržajan program povodom proslave Dana Republike s ciljem da se na veličanstven i dostojanstven način proslavi njen 31. rođendan.

Antonićeva je napomenula da program sadrži recitacije, dramski prikaz slave, folklorne izvedbe, pjesme, izložbe, kao i da je prikazan film koji je posvećen Danu Republike Srpske.

Učenik Osnovne škole “Pale” Angel Lazarević učestvovao je u filmu posvećenom Danu Republike Srpske što mu je, kako je rekao, bila čast i zadovoljstvo s obzirom da svi znaju koliko su se njihovi srodnici borili za otadžbinu.

Učenik devetog razreda Osnovne škole “Srbija” sa Pala Kristina Lopatić osvojila je prvo mjesto na takmičenju literalnih radova koje je organizovao Republički pedagoški zavod u kojem je pokazala Republiku u najljepšem svjetlu, a svaki stih, strofa označava jednu ljepotu i znanje koje je ona stekla o Republici Srpskoj.

Deveti januar slavi se kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali status konstitutivnog naroda.

(Srna)