Vijesti 23.04.2017.

Održana svečana akademija posvećena Danu grada

ČITANJE: 3 minute

Svečana akademija posvećena Danu grada održana je večeras u Kulturnom centru Banski dvor.

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, izjavio je večeras da Grad ulaže napore na stabilizaciji javnih finansija i da je namjera da se ove godine izgradi nova toplana, investicione vrijednosti 30 miliona KM.

On je naglasio da je među ciljevima gradske administracije i povećanje zaposlenosti, te da je s tim ciljem i ulaganje od milion KM u Poslovnu zonu da bi bila otvorena nova radna mjesta.

-Cilj nam je efikasna i racionalna javna usluga koja treba građanima, jer to očekuju i zaslužuju. Cilj nam je da Banja Luka bude ugodno mjesto za život, za najmlađe, za omladinu i njihove porodice – naveo je Radojičić.

svecana akademija dan grada
svecana akademija

On je rekao i da će se Banja Luka kandidovati za evropsku prijestonicu kulture 2024. godine, što znači da će dobiti novu strategiju razvoja kulture i znatno intenziviranje kulturnog života u gradu.

Radojičić je istakao da se zahvaljujući Vladi i predsjedniku Republike Srpske, te javnim republičkim preduzećima očekuje završetak kapitalnih projekata, kao što su auto-put Banja Luka-Prnjavor, Klinički centar i drugi bitni projekti.

-Cilj nam je da Banja Luka bude otvoren i uključen grad sa jasnim pravcima razvoja – rekao je Radojičić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je prisustvovao večerašnjoj akademiji, kazao je da je Banja Luka za Republiku Srpsku glavni grad u kojem se razvija i živi ideja Srpske, za koju su mnogi stradali.

Dodik je rekao da je ideja Srpske bila vjekovna težnja mnogih koji su živjeli na ovim prostorima, da Srbi sa drugima žive u miru i imaju svoj organizacioni i teritorijalni oblik.

-Zato je Banja Luka važna i zato smo mi iz institucija Republike Srpske u kontinuitetu ulagali napore da gradu damo sadržaje koje treba da ima kao glavni grad. Banja Luka danas nije samo aleje, mladost i sport. Danas je ovdje centralni sistem vlasti Republike, centralno mjesto političkih, ekonomskih, finansijskih i drugih dešavanja- istakao je Dodik.

Na večerašnjoj svečanoj akademiji, gradonačelnik Radojičić i predsjednik Skupštine Grada Budimir Balaban uručili su nagrade i priznanja povodom 22. aprila. Tako je Zlatni grb Grada Zlatni grb Grada uručen Kraljevini Španiji, kojoj se Grad Banja Luka ovim priznanjem zahvaljuje za očuvanje života nepravedno osuđenih u tzv. Veleizdajničkom procesu, a za čiju sudbinu se posebno zauzeo španski kralj Alfonso XIII. Priznanje je primio ambasador Kraljevine Španije u BiH Huan Bosko Himenez Sorijano.

sasa cadjo grb grada

Zlatni grb Grada uručen je i Saši Čađo, košarkaškoj reprezentativki Srbije i nosiocu bronzane medalje sa Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru.

Plaketa Grada Banja Luka večeras je uručena: Gradskom pozorištu „Jazavac“, Kajak kanu klubu „Vrbas“, dr Snježani Gajić, Banjalučkoj pivari a.d, akademiku prof. dr Vaskrsiji Janjiću, prof.dr Milanu Arbutini, Gordani Milinović, Radovanu Ristiću, Stevi Havreljuku, KUD „Pelagić“, Muzičkoj školi „Konmuzika“ i Radenki Jungić.

dan grada akademija

Nagrada Grada Banja Luka mladima, koja je i novčana, dodijeljena je Robertu Dacešinu, Ani Kotur i Anji Kavić.

Večerašnjoj svečanoj akademiji prisustvovali su i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, potpredsjednici Vlade Republike Srpske Anton Kasipović i Srebrenka Golić, ministri u Vladi RS, ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunar Vigemark, generalni konzul Republike Srbije u Banjoj Luci Vladimir Nikolić, akademik Rajko Kuzmanović, episkop banjalučki Jefrem, predstavnici iz Republike Srpske u institucijama BiH, poslanici u Narodnoj skupštini RS, odbornici u Skupštini Grada, delegacije prijateljskih gradova, predstavnici SUBNOR-a i brojni drugi nosioci javnih funkcija u institucijama Republike i našeg grada.

Fotogaleriju sa svečane akademije pogledajte na našoj fejsbuk stranici https://www.facebook.com/gubanjaluka/.

(banjaluka.rs.ba)