Politika 18.10.2021.

Održana telefonska sjednica Savjeta ministara BiH, na dnevnom redu ugovori o vakcinama

ČITANJE: 1 minuta

Vanredna sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, i to 59, održana je danas, a na dnevnom redu bio je ugovor o Johnson & Johnson vakcinama.

Na vanrednoj telefonskoj sjednici usvojena je Informacija Ministarstva civilnih poslova o potrebi zaključenja SFC ugovora o obeštećenju između Vijeća ministara BiH i Janssen Pharmaceutica NV, а prihvaćen je i SFC ugovor o obeštećenju.

Radi se o tipskom ugovoru koji je jednak za sve članice COVAX-a (Instrumenta za globalni pristup vakcini protiv bolesti Covid-19), odnosno ranije preuzetoj obavezi.

Na ovaj način stvaraju se preduslovi za isporuku ranije plaćenih vakcina proizvođača Johnson & Johnson iz sistema COVAX za BiH, a koja za cilj ima omogućavanje vakcinacije građana, kao najdjelotvornijeg načina zaštite od bolesti COVID-19 i najefikasnijeg načina suzbijanja širenja pandemije.

Podsjećamo, BiH je potpisala ugovor s COVAX-om 18. septembra 2020. godine o isporuci milion i 232 hiljade doza vakcina, u vrijednosti 12.997.600 američkih dolara (kompletan iznos uplaćen 18. decembra 2020. godine), od čega je do sada BiH isporučena tek jedna trećina – 332.640 doza.

U okviru COVAX-a za Bosnu i Hercegovinu je alocirano 50.400 doza Johnson & Johnson vakcina protiv koronavirusa, a najavljena je sedma isporuka iz ovog programa.

Podsjetimo, politički predstavnici RS- bojkotuju i rad Vijeća ministara BiH, ali ovo je već drugi put da Zoran Tegeltija ipak saziva sjednicu i da ministri glasaju.

Ranije su se okupili kad su izglasali privremeno finansiranje institucija BiH.

(SB)