Svijet 08.01.2023.

Održane vojne vježbe u vodama i vazdušnom prostoru oko Tajvana

ČITANJE: 1 minuta

Narodnooslobodilačka armija Kine održala je vojne vježbe u vodama i vazdušnom prostoru Tajvana kako bi testirala borbenu efikasnost kineskih trupa, rekao je portparol komande istočnog okruga kineske vojske Shi Yi.

“Komanda istočnog okruga je 8. januara organizovala zajedničke borbene patrole različitih tipova i rodova trupa i praktične vojne vježbe u moru i vazdušnom prostoru oko ostrva Tajvan”, naveo je Yi.

On kaže da je svrha vježbi bila provjera zajedničkih borbenih sposobnosti trupa i “odlučno suprotstavljanje provokativnim akcijama spoljnih i separatističkih snaga koje se zalažu za nezavisnost Tajvana”.

Situacija oko Tajvana je eskalirala nakon što je bivša predsjednica Predstavničkog doma SAD Nancy Pelosi posjetila ostrvo početkom augusta.

Peking je osudio njen dolazak koje se smatra gestom podrške separatizmu i pokrenuo velike vojne vježbe u blizini ostrva, prenosi Klix.ba

Uprkos ovoj činjenici, nekoliko zemalja, uključujući Francusku, SAD i Japan, poslalo je svoje delegacije na Tajvan, dodatno povećavajući tenzije u Tajvanskom moreuzu.