Sport 05.12.2022.

Održani 14. Sportsko rekreativni susreti lica sa invaliditetom

ČITANJE: 2 minute

Povodom obilježavanja 3. decembra – Međunarodnog dana lica sa invaliditetom u dvorani „Borik“ otvoreni su 14. po redu Sportsko-rekreativni susreti lica sa invaliditetom.

Na ovim susretima, koje je otvorila savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti Milada Šukalo učestvuju članovi sedam udruženja koja okupljaju lica sa invaliditetom u našem gradu, a Grad Banja Luka je u potpunosti podržao ovu manifestaciju.

– Grad Banja Luka ima odličnu saradnju sa Gradskim odborom lica sa invaliditetom što je vidljivo kroz podršku koja se izdvaja za sprovođenje njihovih redovnih aktivnosti – poručila je savjetnica gradonačelnika.

Kako je kazala, od strane ovog odbora predloženo je da se u narednom periodu saradnja podigne na viši nivo na način da se osnuje savjetrodavno tijelo koje bi dodatno poboljšalo komunikaciju i unaprijedilo saradnju Grada i udruženja i doprinijelo tome da se udruženja lakše ostvaraju svoja prava.

– Zamisao je da to tijelo, koje bi imenovao Gradski odbor, aktivno sarađuje sa odjeljenjima Gradske uprave i na taj način pomogne Gradu i gradskoj administraciji da efikasnije radi na poboljšanju uslova za ovu kategoriju. Iako se Međunarodni dan lica sa invaliditetom obilježava skoro 30 godina, mislim da ima dosta prostora na kojem možemo i moramo raditi više kako bi podigli svijest naših sugrađana i poboljšali uslove života ovih lica – zaključila je ona.

U ime organizatora Gradskog odbora udruženja invalida grada Banje Luke Radovan Ristić kazao je da se danas u Banjoj Luci održavaju sportski susreti, manifestacija koju tradicionalno organizuju u gradu povodom Međunarodnog dana lica sa invaliditetom, te da mu je izuzetno drago što ova priča traje.

– Nama je svaki dan 3. decembar, jer aktivno radimo na rješavanju problema naših članova u saradnji sa Gradom Banjom Lukom, koji dobrim dijelom podržava sve naše aktivnosti – kazao je Ristić.

On je istakao da je jedan od prioriteta rješavanje pitanja lične invalidne, pomenunši da su na republičkom nivou imali određenih poteškoća kada je riječ o zakonskim okvirima.

Podsjećamo, u okviru ovih susreta prganizovana su takmičenja u šahu, pikadu, visećoj kugli, kao i trka u invalidskim kolicima, a organizator manifestacije je Gradski odbor udruženja invalida Banja Luka.

Inače, Rezolucijom 47/3 Ujedinjene Nacije su na generalnoj Skupštini 14. oktobra 1992. godine, proglasile 3. decembar Međunarodnim danom lica sa invaliditetom. Širom svijeta, ovaj dan se obilježava različitim aktivnostima, prijemima i manifestacijama koje promovišu prava i mogućnosti lica sa invaliditetom.

E.M.