Vijesti 27.12.2020.

ODRŽANO DONATORSKO VEČE: Prikupljeno više od milion maraka za “Mrvice”

ČITANJE: 4 minute

Donatorsko veče povodom tradicionalne manifestacije “S ljubavlju hrabrim srcima” održano je u Banjaluci, a za pokretanje prve Banke humanog mlijeka u Republici Srpskoj prikupljeno je 1.000.030 maraka putem raznih donacija.

Namjera je da se prijevremeno rođenoj i teško bolesnoj djeci obezbjedi donirano humano, majčino mlijeko, koje je za njih i hrana i lijek. Za osnivanje prve Banke humanog mlijeka potrebno je skupiti oko milion konvertibilnih maraka. U Srpskoj svake godine na svijet dođe oko 350 prijevremeno rođene i teško oboljele djece.

Humanitarna akcija “S ljubavlju hrabrim srcima” počela je 2009. godine sa željom da se pomogne najranjivijim kategorijama djece. Zbog epidemiološke situacije, donatorsko veče organizovano je uz prikladan televizijski program na Radio-televiziji Republike Srpske.

U studiju RTRS su večeras bile i mrvice, djeca koja su rođena prije vremena. Jedna od njih je i Nera Šukalo koja danas ide u drugi razred, a kada je došla na svijet imala je samo 1,5 kilogram.

Predsjednica RS Željka Cvijanović, pod čijim se pokroviteljstvom održava večernja akcija, izrazila je zadovoljstvo što je inicijativa za donatorsko veče proistekla od Udruženja “Mrvice”.

– Kada se radi o bebama, novom životu, novom početku, nije stvar o novcu već o dobroj volji da nas okupi oko jedne humane ideje. Zaista sam ponosna što smo u prilici da organizujemo humanitarnu akciju. Pored porodičnih veza važna je i ta veza između porodice i društva – istakla je Cvijanović.

Podsjetila je da je godina teška, ali da su se svi potrudili da događaj organizuju u skladu sa epidemiološkim mjerama.

– Moja želja je da se ova akcija nastavi i dalje, važno je da se kao zajednica držimo zajedno. Republika Srpska nije velika zemlja, ali bitno je da pokažemo da smo solidarni- zaključila je u svom obraćanju predsjednica Cvijanović.

Od Srbije 250.000 evra

Premijerka Srbije Ana Brnabić javila se putem video linka, ističući da i ove godine daju veliku podršku humanitarnoj akciji.

– Za Banku humanog mlijeka Srbija će donirati 250.000 evra. Nadam se da ćemo 2021. godine biti zajedno u Banjaluci. Nikakva pandemija, nikakvi virusi ne mogu da se ispriječe između Republike Srpske i Srbije – poručila je ona.

Lavovska borba za bebe i majke

Načelnik Klinike za dječije bolesti UKC RS Vladimir Mirošljević istakao je da se zdravstveni radnici lavovski bore da pomognu prijevremeno rođenim bebama, ali i majkama koje sa svojom djecom prolaze kroz teške trenutke.

– Niko nikada neće moći da napravi formulu koja je jednaka majčinom mlijeku, u kojem ima sve što je bebi potrebno – naglasio je on.

Pojasnio je da se donirano mlijeko pasterizuje i čuva na minus 20 stepeni i do godinu dana.

– Pravi se prostor u UKC za Banku humanog mlijeka što bi trebalo biti završeno za mjesec dana – rekao je on, ističući da veliku saradnju imaju sa kolegama u Beogradu koji im prenose svoja iskustva.

Mileva Mirović Tanić, predsjednica Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece, pozvala je građane da pozovu broj 1411 kako bi se prikupio novac za osnivanje prve Banke humanog mlijeka.

– Banka će nam omogućiti da u svakom trenutku imamo mlijeka za bebe, to je ulaganje u našu djecu. Nadam se da ćemo biti 250. ovakva banka u Evropi- rekla je ona.

Mališani pjevaju za mrvice

U programu su učestvovala djeca iz deset gradova u Srpskoj, gosti iz Srbije, Slovenije i Rusije. Djevojčice i dječaci plesom i pjesmom pokušali su večeras podstaći humana srca da usijaju telefone pozivajući broj 1411 kako bi ova ideja zaživjela.

Podrška mrvicama stigla je i od Dječijeg hora kulturnog centra Beograd, koji su otpjevali pjesmu za drugare preko Drine.

Trinaestogodišnja Nikolina Čakalj iz Gradiške, pobjednica 14. Festivala muzičkog stvaralaštva, pjevala je za sve mrvice, a posebno za svog brata Uroša, koji je tek došao na svijet sa samo 1.240 grama.

Specijalna gošća u studiju večeras bila je Marija Marić – Mari Mari, poznata beogradska pop pjevačica i kompozitorka, koja se bavi muzičko- pedagoškim radom sa djecom.

Podršku drugarima pružili su i mališani iz vrtića “Lepa Radić” iz Gradiške, koji pohađa čak 14 mrvica, kao i mlada umjetnica iz Rusije, Vera Kašin.

Aktivan humanitarni broj 1411

Od početka donatorske večeri humanitarni broj 1411 pozvalo je oko 11.200 građana, a ukupno je do sada za Banku humanog mlijeka registrovano 66.700 poziva.

Uključite se i vi i pozovite 1411. Za uplate donacija fizičkih i pravnih lica Ministarstvo finansija RS otvorilo je račun posebnih namjena “S ljubavlju hrabrim srcima” broj 571-010-00002700-15 kod Komercijalne banke.

Broj je aktivan do 31. decembra.

(Srpskainfo)