Magazin 13.02.2019.

Održano predavanje ”Kinesko-srpske konstelacije”

ČITANJE: 1 minuta

Predavanje ”Kinesko-srpske konstelacije” profesora Ivana Jevđovića, održano 12. februara 2019. godine u banjalučkoj Gimnaziji, okupilo je veliki broj učenika i profesora ove srednje škole.

Jevđović je tokom predavanja u banjalučkoj Gimnaziji, govorio o sličnosima dvije kulture, kada je riječ o tradiciji i epskim djelima u kojima se uz epske junake koji se bore protiv zla često pojavljuju i natprirodna bića koja im pomažu u toj borbi.

Inspirisan pričom o kineskoj ratnici Hua Mulan, posebno je ukazao na značaj i ulogu zmaja kao natprirodnog bića koji je u tradiciji i književnosti i jednog i drugog narodam smatran njihovim zaštitnikom.

”Drago mi je što sam imao priliku da se na inicijativu Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci bavim ovom temom na jedan nov način, povezujući ulogu zmaja u našoj tradiciji sa njihovom ulogom u kineskoj”, izjavio je Jevđović, i dodao da je istražujući materijal za ovo predavanje uočio neke stvari kojih ranije nije bio svjestan te da je sada zainteresovaniji za učenje kineske kulture.

Profesor Ivan Jevđović smatra da je, pored važnosti da narodi njeguju svoju tradiciju i vezu sa svojim precima, takođe veoma važno da teže ka tome da konstantno istražuju i povezuju se sa drugim narodima i kulturama.