Vijesti 12.02.2016.

Održano ročište uhapšenim specijalcima: Tragaju za dvojicom pomagača

ČITANJE: 3 minute
specijalci pljacka
Spisak osumnjičenih za učešće u pljački 617.000 marka UniCredit banke, koja se odigrala na autoputu Banjaluka – Gradiška, a koju su izveli pripadnici Specijalne policije RS, nije konačan i policija traga za još dva nepoznata lica.

Riječ je o onom ko je kupio automobil audi A6, korišten u razbojništvu, kao i osobi koja je iz naselja Tunjice do centra grada prevezla Vladana Malića i Olega Bandu, nakon bjekstva s Kozare, gdje su bili poslije pljačke. Ovo se navodi u prijedlogu tužilaštva za produženje pritvora petorici uhapšenih, a povodom kojeg je u petak u Okružnom sudu u Banjaluci održano ročište.

U prijedlogu je tužilaštvo navelo da je vođa ove zločinačke grupe Malić i da su oni planirali i pljačke banki i vozila za prenos novca agencija za obezbjeđenje. Takođe, navodi se kako nije pronađen veći dio otetog novca.

Ovim prijedlogom otkrilo se kako se broj osumnjičenih u ovoj pljački popeo na devet, dok je dosad uhapšeno njih sedam. Od 13. januara, kada su uhapšeni, u pritvoru se nalaze Vladan Malić (33) i Goran Paraš (28) iz Banjaluke, te Aleksandar Popović (29) iz Kotor Varoša, pripadnici Specijalne policije RS, kao i Danijel Kuzmić, takođe iz Kotor Varoša, radnik “Sektor sekjuritija”, te Oleg Banda iz Banjaluke, suvlasnik auto-placa “Kvatro”.

Za pljačku se terete i Goran Janjuz (25) iz Kozarske Dubice i Željko Inđić (27) iz Bratunca, koji se brane sa slobode, a koji će, kako nezvanično saznajemo, s tužilaštvom sklopiti sporazume o priznanju krivice.

Zbog sumnje da će uticati na svjedoke i zbog uznemirenosti javnosti, tužilaštvo traži da se pritvorenoj petorki ova mjera produži za još dva mjeseca. Sa druge strane, odbrana smatra kako je zahtjev tužilaštva neosnovan i kako ga treba odbaciti, a osumnjičenima odrediti mjere zabrane.

Jadranka Ivanović i Jasminka Jovišević, branioci četvorice osumnjičenih, kazale su kako u ovom slučaju nema oštećene strane i ne zna se čiji je opljačkani novac.

-Nema dokaza čiji je to novac, to samo znamo iz nekih izjava osumnjičenih i medija. Nema ni dokaza koliko je novca opljačkano- kazala je Ivanovićeva.

Ona je ocijenila kako javnost nije uznemirena jer su osumnjičeni Željko Inđić i Goran Janjuz na slobodi.

Mirko Dabić, advokat osumnjičenog Kuzmića, ocijenio je kako njegovog klijenta ne treba da terete za organizovani kriminal i razbojništvo, već da se tu radi eventualno o pomagačkoj ulozi.

Dabić takođe smatra da nema osnova za produženje pritvora.

-On ne spori da je bio osoba koja je poslala ostalim obavještenje, ali nije direktni učesnik djela. On je od svih osumnjičenih poznavao samo Popovića- kazao je Dabić.

Filmska pljačka se desila 22. septembra prošle godine, kada je presretnuto vozilo “Sektor sekjuritija”, u kojem se nalazio novac UniCredit banke, a koji je vožen u centralu u Zagrebu.

(NN)