Region 29.09.2022.

Odsječena sela, uništeni putevi, odroni na sve strane u Istri

ČITANJE: 2 minute

Velika količine kiše koja je noćas pala na području Istarske županije posebno je pogodila područje Bujštine, Buzeštine, Pazinštine i Poreštine.

Vatrogasci i sve nadležne službe su od noćas na terenu, prvenstveno se radilo na zaštiti građana i imovine od bujičnih poplava. Usljed odrona zabilježene su štete na saobraćajnicama, a na nekima je, zbog sigurnosti, obustavljen saobraćaj zbog velikih količina vode, piše Index.

Zabilježeno je nekoliko desetina intervencija vatrogasaca, najviše na području Buzeštine i Pazinštine, koji su ispumpavali vodu, pretežito iz privatnih, odnosno stambenih objekata. Prema dosadašnjim informacijama, u tim dijelovima Istre biće i najveće štete, čiji se razmjer još mora utvrditi.

Velike probleme stvaraju i odroni kojih ima na sve strane.

Prema objavi sa portala grada Pazina, noćašnje kiše uzrokovale su veliki broj odrona čije su posljedice puknuća i izvlačenja vodovodnih cijevi te više odrona na putevima na području mjesnih odbora Kašćerge i Zamaska.

Stotinak odrona na cestama

Grmljavinsko nevrijeme i ekstremne količine kiše prouzrokovali su veliku štetu, naročito na Buzeštini. Prema prvim procjenama, na stotinak mjesta veći su ili manji odroni na putevima, a najveći je odron na saobraćajnici od Vrha prema Marčenegli, gdje je prekinut saobraćaj jer se odronio asfalt.

Po podacima mjerne stanice Butoniga, tokom noći utvrđeno je 188 litara kiše po kvadratnommetru, a prema informacijama iz Buzeta, gradonačelnik Damir Kajin predložiće županu proglašenje elementarne nepogode.

U međuvremenu vremenske prilike su se smirile pa se prema prognozi više ne očekuju velike količine padavina, što će omogućiti da se saniraju nastale štete

(N.M.)

Oznake: Istra, nevrijeme