Svijet 17.10.2020.

ODSJEKAO GLAVU NASTAVNIKU: Napadač iz Pariza ubijen, uhapšene četiri osobe

ČITANJE: 2 minute

Francuska policija privela je četiri osobe, među kojima i jednog maloljetnika, u vezi sa napadom na nastavnika u predgrađu Pariza, javlja AFP, pozivajući se na izvor u pravosudnim organima.

Isti izvor navodi da su privedeni rođaci napadača na kojeg je policija pucala na mjestu zločina.

Napadač je juče oko 17.00 časova kuhinjskim nožem odsjekao glavu nastavniku ispred škole u predgrađu Conflans Sainte-Honorine. O napadaču su se odmah pojavila kontroverzne informacije u javnosti.

Prvobitno je javljeno da je riječ o osamnaestogodišnjem strancu porijeklom iz Čečenije. Zatim da je, navodno, rođen u Moskvi, ali je živio u Francuskoj.

I dalje je nejasno da li je on i ranije bio meta istrage službi bezbjednosti, navodi TASS.

Ruska Ambasada u Parizu obavijestila je TASS da su ruske diplomate zatražile od francuskih vlasti informaciju o napadaču.

Istražioci vjeruju da je posljednji čas ovog nastavnika o slobodi izražavanja vjerovatno izazvao napad jer je đacima pokazivao karikature sa likom proroka Muhameda.

Makron: Islamistički teroizam

Francuski predsjednik Emanuel Makron nazvao je ubistvo nastavnika u sjeverozapadnom predgrađu Pariza “islamističkim terorističkim napadom”.

Makron je rekao da je nastavnik ubijen, jer je “učio đake o slobodi izražavanja”.

– Oni neće pobijediti. Mi ćemo djelovati – poručio je Makron nakon što je obišao mjesto napada, parisko predgrađe Konflan Sen Onorin gdje je napadač odsjekao glavu nastavniku uzvikujući “Alahu ekber”.

Prema nekim informacijama, nastavnik je svojim učenicima pokazivao kontroverzne karikature na kojima je prikazan prorok Muhamed. Napadača je kasnije ubila policija, navodi BBC.

Napad se dogodio juče oko 17.00 časova po lokalnom vremenu u blizini škole. Istragu vodi tužilaštvo za borbu protiv terorizma.

Policija nije objavila nikakve lične podatke o napadaču.

U Parizu je u toku suđenje zbog islamističkog napada na francuski satirični časopis “Šarli Ebdo” 2015. godine. Ovaj časopis je bio meta napada zbog objavljivanja spornih karikatura u kojima je prikazan prorok Muhamed.

(Srna)

Oznake: Francuska, terorizam