Odstreljeni medvjed kao eksponat na PMF-u

medvjed 2

medvjed 2

Ono što je ostalo od odstreljenog medvjeda pohranjeno je na čuvanje na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci. Meso je pripalo Lovačkom udurženju “Zmijanje” iz Banjaluke. Lovci čekaju nalaze iz Veterinarskog instituta “Dr Vaso Butozan”. Ukoliko bude zdravstveno ispravno, 70-tak kilograma čistog mesa ostaje na raspolaganje udruženju.

“Ono se može koristiti za godišnju skupštinu ili za neke potrebe. Uglavnom, neće se rasturati. Ne prodajemo nikad nikome, niti smo do sad to činili”, rekao je Veselko Pejić, sekretar lovačkog udruženja “Zmijanje”.

Uprava PMF-a planira da organe medvjeda pohrani u alkohol, dok će kožu da preparira, kako bi mogli da ih koriste u nastavi.

“Prvo je što smo odmah stavili u zamrzivač da zaštitimo pojedine organe. A što se tiče krzna, uz dobro pripremljeno krzno ono može do godinu dana u zamrzivaču da stoji. To je sad više finansijski problem, otprilike 4.500 maraka košta prepariranje ovakve životinje”, rekao je Igor Trbojević, viši laborant na PMF-u.

Stručnjaci sa PMF-a kažu da na životinji nema tragova koji bi ukazivali da je držana u zatočeništvu, a u naselje se spustila, kako pretpostavljaju, u potrazi za hranom.

Odstrel medvjeda, udruženja za zaštitiu životinja osuđuju. U nedostatku puške i seruma za uspavljivanje, kao i kaveza kojim bi ga prevezli u šumu odstrel je, kažu stručnjaci, bio je jedini izlaz.

“Jeste jadna životinja, nesrećna, ali je ovdje ipak bio jedan ljudski faktor u pitanju. Ljudi su bili ugroženi, imovina je bila ugrožena, koga bi onda krivili poslije toga?”, pita se Trbojević.

“Potrebno oformiti plan upravljanja i formirati stručni tim koji će pratiti stanje populacije i brojnost na području države. Takav tim ne postoji i plan očigledno nije najbolje sprovođen”, istakao je Jasmin Pašić iz Centra za životnu sredinu.

Na slučaju medvjeda koji je došetao u centar Banjaluke, niz institucija je zakazao, poručuju iz Centra za životnu sredinu. Sljedeći put, odstrel životinje ne smije da bude opcija.

(ATV)

ZA KROVOVE I STOLARIJU 200.000 KM Grad priprema listu sanacija na objektima osnovnih škola

Za obnovu objekata osnovnih škola ove godine iz budžeta Grada Banjaluka biće izdvojeno 200.000 KM, a lista prioriteta bi trebala biti gotova početkom marta.  Taj novac, u zavisnosti od potrebe, škole koriste da, na primjer, uvedu centralno grijanje ili poprave kotlovnice, saniraju parkete, mijenjaju krovove i vanjsku stolariju, te obnove sanitarne čvorove. Gradonačelnik Igor Radojičić

BANJALUKA: 150 porodica dobija krov nad glavom

Za 150 porodica, izbjeglih i raseljenih lica, programima stambenog zbrinjavanja na području grada Banjaluka biće riješeno stambeno pitanje. Ovaj zajednički projekat Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije i Gradske uprave omogućiće izbjeglim i raseljenim porodicama da riješe svoje stambeno pitanje i konačno dobiju svoj krov nad glavom. Marko Aćić, v.d. direktora Republičkog sekretarijata za

U ovoj godini izgradnja brane i mašinske zgrade HE “Dabar”

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Trebinju da se u ovoj godini može očekivati početak izgradnje brane i mašinske zgrade u projektu Hidrelektrane “Dabar”. Premijer Višković sa direktorom ERS i rukovovodstvom HET-aFoto: RTRS Nakon sastanka sa rukovodstvima “Elektroprivrede Republike Srpske” i preduzeća HE “Dabar” i “Hidroelektrane na Trebišnjici” /HET/, Višković je

Raspušten Gradski odbor SP-a u Banjaluci

Izvršni odbor Glavnog odbora Socijalističke partije (SP) donio je odluku o raspuštanju banjalučkog Gradskog odbora SP. Na današnjoj sjednici je odlučeno da bude formirano Povjereništvo zaduženo za sprovođenje unutarpartijskih izbora SP u Banjaluci. Iz Socijalističke partije je saopšteno da je ovoj odluci prethodilo isključenje iz SP-a bivšeg predsjednika Gradskog odbora Banjaluka Gorana Selaka, zbog, kako

SVEČANO U BANJALUCI Uručene svetosavske nagrade istaknutim prosvjetnim radnicima u Srpskoj

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i ministar prosvjete i kulture Srpske Natalija Trivić večeras su u Banjaluci uručili svetosavske nagrade za 24 istaknuta prosvjetna radnika u Srpskoj.  Na svečanosti u Dječijem pozorištu Srpske svetosavske nagrade za školsku 2018/2019. godinu uručene su nastavnicima razredne nastave u Osnovnoj školi (OŠ) “Sveti Sava” iz Bileće Sanji Grubačić, u

Pronevjeren novac za izgradnju kuće za malenog Dejana Zorića

Odbor za izgradnju kuće za dječaka Dejana Zorića iz Donjih Agića kod Novog Grada, danas je prijedorskom Tužilaštvu podnio krivičnu prijavu zbog sumnje da je Mladen Karan, sadašnji dopisnik BN televizije iz Prijedora, pronevjerio oko 14.000 maraka, namijenjenih za izgradnju kuće dječaka kojeg je ostavila majka. Karan je, kako saznajemo, u javnost plasirao privatni račun

STANIVUKOVIĆ: Protiv mene podneseno 78 prijava i tužbi, svaki dan sam u sudu par sati

Poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković rekao je danas da je protiv njega podneseno 78 prijava i tužbi, zbog kojih gotovo svaki dan provodi nekoliko sati na sudu. Kaže da su tužbe protiv njega i poslanika Nebojše Vukanovića teške više od 100.000 KM, što “u ozbiljnoj mjeri postaje neizdržljivo”.