Vijesti 19.11.2015.

Odstreljeni medvjed kao eksponat na PMF-u

ČITANJE: 2 minute
medvjed 2
Ono što je ostalo od odstreljenog medvjeda pohranjeno je na čuvanje na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci. Meso je pripalo Lovačkom udurženju “Zmijanje” iz Banjaluke. Lovci čekaju nalaze iz Veterinarskog instituta “Dr Vaso Butozan”. Ukoliko bude zdravstveno ispravno, 70-tak kilograma čistog mesa ostaje na raspolaganje udruženju.

“Ono se može koristiti za godišnju skupštinu ili za neke potrebe. Uglavnom, neće se rasturati. Ne prodajemo nikad nikome, niti smo do sad to činili”, rekao je Veselko Pejić, sekretar lovačkog udruženja “Zmijanje”.

Uprava PMF-a planira da organe medvjeda pohrani u alkohol, dok će kožu da preparira, kako bi mogli da ih koriste u nastavi.

“Prvo je što smo odmah stavili u zamrzivač da zaštitimo pojedine organe. A što se tiče krzna, uz dobro pripremljeno krzno ono može do godinu dana u zamrzivaču da stoji. To je sad više finansijski problem, otprilike 4.500 maraka košta prepariranje ovakve životinje”, rekao je Igor Trbojević, viši laborant na PMF-u.

Stručnjaci sa PMF-a kažu da na životinji nema tragova koji bi ukazivali da je držana u zatočeništvu, a u naselje se spustila, kako pretpostavljaju, u potrazi za hranom.

Odstrel medvjeda, udruženja za zaštitiu životinja osuđuju. U nedostatku puške i seruma za uspavljivanje, kao i kaveza kojim bi ga prevezli u šumu odstrel je, kažu stručnjaci, bio je jedini izlaz.

“Jeste jadna životinja, nesrećna, ali je ovdje ipak bio jedan ljudski faktor u pitanju. Ljudi su bili ugroženi, imovina je bila ugrožena, koga bi onda krivili poslije toga?”, pita se Trbojević.

“Potrebno oformiti plan upravljanja i formirati stručni tim koji će pratiti stanje populacije i brojnost na području države. Takav tim ne postoji i plan očigledno nije najbolje sprovođen”, istakao je Jasmin Pašić iz Centra za životnu sredinu.

Na slučaju medvjeda koji je došetao u centar Banjaluke, niz institucija je zakazao, poručuju iz Centra za životnu sredinu. Sljedeći put, odstrel životinje ne smije da bude opcija.

(ATV)