Vijesti 22.08.2017.

Oduzimaju stanove djeci poginulih boraca i dodjeljuju ih podobnima

ČITANJE: 2 minute

Sudovi su počeli da oduzimaju stanove djeci poginulih boraca, da bi ih dodjeljivali podobnima i o tome nećemo više da ćutimo – žale se u banjalučkoj organizaciji porodica poginulih boraca.

Otkrili su problem sa kojim se suočavaju dvije sestre, kojima je dodijeljen stan u Banjaluci da bi, poslije petnaestogodišnjeg spora, dobile presudu kojom im se oduzima.

Tvrde da je sud stan u Boriku dodjelio čovjeku, takođe djetetu poginulog borca, koji je u njemu živio prije sestara, ali je iz njega izbačen jer je u međuvremenu vratio imovinu oduzetu prije rata.

“Pošto je on prometovao tu svoju imovinu, on time gubi svoje pravo kao raseljena osoba. Jer je on slobodno raspolagao svojom imovinom u mjestu svog bivšeg prebivališta. I na osnovu toga on gubi taj stan. I SUBNOR je s njim raskinuo ugovor o tom stanu”, rekla je pravnik Jelena Trninić.

Advokat druge strane demantuje predstavnike boračkih kategorija. Sestre, tvrdi, čak nisu ni legalno otkupile stan.

“Stan je bio u sporu i nikako nisu mogle da dobiju potvrdu da stan nije sporan, koja je jedan od bitnih elemenata da bi stan mogao biti otkupljen na zakonit način”, rekla je advokat Radmila Plavšić.

Obje strane željele su da ostanu anonimne. Borci poručuju da godinama ispaštaju zbog nemara države i zloupotreba njenih institucija. U ovom slučaju, tvrde, dileme nema – stan bi morao da pripadne sestrama koje su izgubile oca u ratu, jer su ispoštovale sve što se od njih tražilo.

Sestre kojima predstoji deložacija, nisu htjele pred kamere. Kažu da su stan, nakon što im je dodijeljen, uredno otkupile i da su njihovi problemi počeli tek dvije godine kasnije.

Plavšićeva tvrdi da sestre nikako ne mogu da budu izbačene iz stana, jer u njemu odavno ne žive. Dok borački predstavnici tvrde da njen klijent ima još tri stana, ona odgovara da ni druga strana nije najčistija i da su i sestre stambeno zbrinute.

“Jedna od sestara koja je bila vlasnik stana, znači druga nije bila vlasnik, je stan prometovala već 2009. godine. A, taj kupac stana je ponovo prometovao stan već 2010. godine”, rekao je advokat Radmila Plavšić.

“Zamislite sad dvoje djece, jedna od njih je bila maloljetna u vrijeme kada su dobili stan, sad treba pola života u mukama da provede kad će biti deložirana iz tog stana”, rekao je predsjednik GO “Porodica poginulih boraca” Stanislav Brkić.

I predstavnici boračkih kategorija i advokati kažu da su se nagledali takvih slučajeva. Stanovi su se, kažu, dijelili šakom i kapom, a sudovi i Ministarstvo za izbjeglice su često intervenisali, pa ih oduzimali i dodjeljivali drugima. U svakom slučaju, poručuju, država bi tim pitanjem morala ozbiljnije da se pozabavi, jer su sudovi zatrpani sličnim predmetima.

(ATV)