Vijesti 12.01.2021.

ODVIJANJE SAOBRAĆAJA OTEŽANO: Ugažen snijeg mjestimično na kolovozima u višim predjelima

ČITANJE: 5 minuta

Odvijanje saobraćaja je otežano i usporeno na dionicama u višim planinskim predjelima i preko prevoja u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, zbog mjestimično ugaženog snijega i leda na kolovozu.

Zbog snježnih smetova neprohodan je regionalni put Ulog – Klanci, preko prevoja Morine.

U nižim predjelima saobraćaj se odvija po pretežno mokrim i klizavim kolovozima, dok je zbog niske temperature moguć nailazak na poledicu, posebno preko mostova, nadvožnjaka i na prilazima tunelima.

Iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske skreću pažnju na povećanu opasnost od odrona zemlje i kamenja na kolovoz na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina, a u kotlinama i duž riječnih tokova na mjestimično smanjenu vidljivost zbog magle.

Zbog izgradnje kružne raskrsnice na magistralnom putu Klašnice – Laktaši u Laktašima, saobraćaj se preusmjerava obilaznim putevima u neposrednoj blizini.

Zbog malog kapaciteta obilaznice kroz centar Laktaša, na snazi je zabrana teretnog saobraćaja, osim za vozila dostave i vozila čije odredište je prije zone radova.

Sav teretni saobraćaj se preusmjerava na auto-put, iz pravca Gradiške na petlju Aleksandrovac, iz pravca Banjaluke vozila se kod Hotela “Ćubić” preusmjeravaju na auto-put, iz pravca Prnjavora na petlju Drugovići, a iz pravca Srpca na petlju Laktaši.

Iz AMS Republike Srpske preporučuju vozačima koji putuju ili treba da putuju kroz Laktaše da koriste auto-put “Deveti januar” i na taj način smanje saobraćaj u centru ove opštine koji se otežano odvija zbog izgradnje kružnog toka.

Zbog radova u tunelu Brčigovo na dionici magistralnog puta Sastavci – Ustiprača izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja.

Na dionicama puteva međuentitetska linija Hrgovi – Donji Blaževac – Lončari -međuentitetska linija Lepnica i međuentitetska linija Stanić Rijeka – Doboj – međuentitetska linija Karuše kreće se prevoz vangabaritnog tereta pa vozačima iz AMS skreću pažnju da voze opreznije i da poštuju uputstva ovlaštenih lica iz pratnje.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini – granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Zbog odrona saobraćaj je obustavljen na regionalnom putu Mrakovica – Podgradci – Gradiška.

Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase veće od 30 tona na nadvožnjaku na dionici magistralnog puta Klašnice dva – Šargovac u mjestu Trn, radi nesmetanog odvijanja saobraćaja i bezbjednosti učesnika u saobraćaju.

Na dijelu regionalnog puta Ugljevik – Glavičice u rejonu Starog Ugljevika zbog aktiviranja klizišta, saobraćaj se odvija oteženo, jednom trakom, a svim učesnicima u saobraćaju preporučuje se da koriste alternativne pravce.

Na regionalnom putu Površnice – Lopare saobraćaj teretnih vozila preusmjeren je na putni pravac Lopare – Priboj – Banj Brdo.

U toku je izgradnja male hidroelektrane, zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Kotor Varoš – Obodnik.

U toku su radovi na sanaciji klizišta na regionalnom putu Kotor Varoš – Kneževo, u mjestu Živinice, radnim danima od 7.00 do 17.00 časova dolazi do povremene obustave saobraćaja u trajanju maksimalno pet minuta.

Na regionalnom putu Ukrina – Klupe, u mjestu Šnjegotina u toku su radovi na rekonstrukciji puta i drugog mosta, zbog čega se saobraćaj na mjestu izvođenja radova odvija naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom.

Zbog klizišta jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina – Gornja Vijaka.

Na lokalnom putu Gornja i Donja Piskavica, u mjestu Strike, saobraćaj se zbog klizišta odvija jednom trakom naizmjenično.

Zbog klizišta, na lokalnom putu Svodna – Brezici, na području opštine Novi Grad saobraćaj se odvija jednom trakom.

U FBiH saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu “Jasen” na putu Prozor – Jablanica.

Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila teža od 7,5 tona, sa izuzetkom autobusa, usmjeravaju na alternativne pravce Mostar – Široki Brijeg – Posušje – Tomislavgrad – Kupres – Bugojno i Mostar – Sarajevo – Busovača – Novi Travnik – Bugojno.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na pravcima Vitez – Travnik, Stupari – Živinice, Živinice – Banovići, Drvar – Bosansko Grahovo, Gromiljak – Blažuj i Šuica – Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima u BiH zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Granični prelaz Metaljka otvoren je u vremenu od 7.00 do 19.00 časova.

Državljani BiH mogu da uđu u Srbiju sa negativnim pi-si-ar testom, ne starijim od 48 časova. Tranzit za BiH državljane ograničava se na period ne duži od 12 časova od momenta ulaska na teritoriju Srbije.

Ponovo su otvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i BiH.

BiH otvorila je granice prema Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, a odluka se odnosi samo na građane te tri zemlje.

Ulazak u BiH za strane državljane omogućen je uz negativan PCR test na virus korona koji ne smije biti stariji od 48 časova.

Otvoreni su granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i BiH.

Ulazak u Crnu Goru iz BiH moguć je samo uz obavezni PCR, “Elisa” ili “Eclia” test star maksimalno 72 časa.

(Srna)

Oznake: saobraćaj