Vijesti 27.11.2016.

Odzvanja višku radnika u administraciji?

ČITANJE: 3 minute

Sve lokalne zajednice u RS osim Prijedora i Laktaša moraće da se riješe viška zaposlenih u administraciji u skladu sa novim zakonom koji bi trebalo da uvede i više discipline u lokalne parlamente.

Rezove u gradskim i opštinskim upravama donosi Zakon o lokalnoj samoupravi, koji na snagu stupa u ponedjeljak. Njime je propisano da gradska ili opštinska administracija na 1.000 stanovnika može imati tri zaposlena, ne uključujući funkcionere i radnike u oblasti zaštite od požara.

– Gradske i opštinske uprave imaju godinu i po da broj radnika dovedu na zakonom propisanu mjeru. Rezova mora biti, ali lokalne uprave moraju da vode računa o svim zaposlenima – rekla je u petak ministar uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić predstavljajući novi zakon.

Prema ranijim podacima Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS u lokalnoj administraciji u Srpskoj višak je oko 1.900 činovnika. Od 63 lokalne zajednice samo Prijedor i Laktaši nemaju prekomjeran broj zaposlenih. Rekorder po višku radnika je Trebinje, u čijoj je upravi u februaru prema novom zakonu višak bio čak 171 zaposleni, a neslavni rekorder među opštinama je Gacko gdje je prekobrojno 127 činovnika.

Zakon o lokalnoj samoupravi uvodi reda i u rad skupština na lokalu. Narodnoj skupštini RS date su nadležnosti da na osnovu inicijative Vlade može da raspusti lokalne skupštine koje ne funkcionišu.

– Parlament RS može da raspusti lokalne skupštine ako ne bude konstituisana vlast nakon izbora i ne bude usvojen budžet u zakonskom roku. Skupština može biti raspuštena i ako ne funkcioniše duže od tri mjeseca i ne uspije opoziv načelnika ili gradonačelnika – navela je Rešićeva.

Novim zakonskim rješenjem omogućene su i uštede jer je otvorena mogućnost međuopštinske saradnje.

– Opštine i gradovi moći će da osnivaju zajednička preduzeća i da koriste usluge službi gradova u svojim ekonomskim regijama. To će smanjiti troškove i izdatke nerazvijenih opština – navela je Rešićeva.

Zakonom o lokalnoj samoupravi propisano je i da opština može dobiti status grada ako ima više od 50.000 stanovnika i izrazito je razvijena u posljednje tri godine.

Gradonačelnici i načelnici ističu da novi zakon ima prednosti, ali i mana. Predsjednik Saveza opština i gradova RS i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić očekuje da će novi zakon napraviti reda u određenim oblastima.

– Mi imamo u Gradskoj upravi radnika taman koliko i treba – rekao je Mićić.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić naveo je da Zakon o lokalnoj samoupravi nije dovoljno fleksibilan kada je riječ o procedurama za izbor administracije.

– Proces izbora načelnika odjeljenja trajaće do februara ili marta jer je predviđeno da poslije raspisivanja konkursa komisija pregleda konkurs, predlaže imena gradonačelniku, a on skupštini. Biće potrebno mnogo vremena da se izađe iz procedura. Novi zakona, međutim, ima i dobrih rješenja, naročito za lokalne zajednice čiji je rad bio blokiran godinama, zbog nesuglasica gradonačelnika i skupštinskih većina – rekao je Radojičić.

Srbac je bio jedna u nizu opština koja je duže od godine imala ogromne probleme sa funkcionisanjem skupštine. Prvi čovjek te opštine Mlađan Dragosavljević smatra da novi zakon nudi dobra rješenja.

– Očekujem pozitivne efekte od njegove primjene. Istina imamo višak činovnika i to ćemo morati da riješimo. Planiramo preduzeti mjere zbog zakona i ekonomičnijeg poslovanja uprave – rekao je Dragosavljević.

Na snagu stupa i Zakon o zaposlenima u jedinicima lokalne samouprave koji definiše prava i obaveze činovnika i namještenika. Rešićeva je najavila da će početkom 2017. krenuti izrada novog zakona o gradu Istočno Sarajevo.

(Glas Srpske)