Odzvonilo bespravnom izdavanju stana na dan: Najprije registracija, pa zarada

Inspektori su se upustili u odlučnu borbu protiv građana koji na crno izdaju svoje stanove, zarađujući tako dosta novca, a da državi ne plate ništa.

S tim ciljem, a na osnovu informacija dobijenih putem reklama i oglasa o izdavanju apartmana i soba po principu stan na dan, inspektori su počeli da kontaktiraju građane i pozivaju da se izjasne na navode iz oglasa, a obavljali su i preglede na licu mjesta.

– Do sada je sprovedeno oko 30 kontrola, u kojima je u devet slučajeva utvrđeno da su subjekti već registrovani. Za 15 je ostavljen rok da to urade, dok su ostali izjavili da više neće obavljati pomenutu djelatnost. Pojedini objekti su bili u fazi sanacije te nedvosmisleno nije bilo moguće njihovo iznajmljivanje za smeštaj, a u nekoliko slučajeva lica su izjavila da su iznajmljivala stanove, ali da nisu bila dovoljno informisana o uslovima koji su potrebni za to – kaže portparol Inspektorata RS Dušanka Makivić.

Naglašava da cilj nije njihovo kažnjavanje, već registracija i legalizacija, odnosno uvođenje njihovog poslovanja u zakonske okvire.

– Novi Zakon o ugostiteljstvu predviđa da fizičko lice može da obavlja ugostiteljske usluge smještaja u apartmanu, kući za odmor i sobi za iznajmljivanje bez registracije kod nadležnog organa jedinice lokalne samouprave. Međutim, uslov je da zaključi ugovor sa turističkom organizacijom ili agencijom, te drugim pravnim licem koje obavlja ugostiteljsku ili turističku djelatnost – objašnjava Makivićeva.

Apeluje na građane da ne čekaju dolazak inspektora, već da samostalno pokrenu proceduru legalizacije.

– U suprotnom, inspektori će preduzimati sve raspoložive mere da bi suzbili neregistrovano obavljanje delatnosti – poručuje Makivićeva.

A činjenica je da je ova delatnost vremenom postala odličan izvor prihoda mnogim građanima Srpske, koji svoje stanove izdaju po ceni od 20 pa do 100 KM, koliko košta dnevno iznajmljivanje luksuzih stanova u većim gradovima.

Ivan B. iz Banjaluke kaže da već tri godine iznajmljuje stan, za 80 KM po danu.

– Do sada sam radio na crno, ali sam spreman da se registrujem. Naime,  na ovaj način zaista dobro zaradim, nekad i do 1.500 KM mjesečno, tako da vrijedi nešto platiti i državi – kaže on.

Iz Ministarstva finansija RS saopštili su da je novim Zakonom o doprinosima uvedena obaveza doprinosa za lica koja, isključivo kao fizička lica, obavljaju ugostiteljsku djelatnost izdavanja soba po principu “ stan na dan”.

– Osnovica za ova lica je 30 odsto prosječne bruto plate u RS, a plaća se samo doprinos za zdravstveno – naglasili su u ovom ministarstvu.

Ugovor koji potpišu sa nekom od pomenutih organizacija, građani dostavljaju APIF, radi njegovog evidentiranja. Nakon toga, dužni su Poreskoj upravi svaki mjesec uplaćivati porez na ostali dohodak u iznosu od deset odsto za ukupno naplaćeni prihod u toku mjeseca. Takođe, na godišnjem nivou plaćaju boravišnu taksu, odnosno paušalni iznos po ležaju do 30 KM, a u zavisnosti od visine koju je odredio nadležni organ lokalne samouprave.

Sve veća potražnja

U Turističkoj organizaciji RS kažu da je u proteklom periodu sve veća potražnja za smještajem tipa “stan na dan”.

– Građani se sve češće odlučuju za pružanje usluga smještaja ovog tipa. To je veoma pozitivno, jer se na taj način povećava i broj smještajnih kapaciteta, ali je i raznovrsnija ponuda smještaja. Postoji interesovanje za potpisivanje ugovora o saradnji sa fizičkim licima koja bi se bavila pružanjem ovih usluga, ali su potpisnici ugovora najčešće lokalne turističke organizacije – ističu u TORS.

(EuroBlic)

OTKRIVEN SPOMENIK Poštovanje i počast borcima Starčevice

U naselju Starčevica, danas je otkriven spomenik na kojem se nalaze imena 102 poginula borca Vojske Republike Srpske sa područja ove mjesne zajendice. Spomenik su otkrili gradonačelnik Igor Radojičić i ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović, zajedno sa dvoje djece poginulih boraca.

BORIS SPASOJEVIĆ: Milioni uloženi u razvoj Laktaša

Za projekte iz raznih oblasti na području Laktaša od početka ove godine uložena su 5,2 miliona maraka, a cilj je da ta ulaganja u narednom periodu budu još veća, istakao je predsjednik lokalne Skupštine Boris Spasojević.

GAJANIN: Konfucijev institut važna veza sa Kinom

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da banjalučki Konfucijev institut predstavlja jedan od aktivnijih dijelova Univerziteta, zahvaljujući rukovodstvu i svim zaposlenim. “Konfucijev institut od samog osnivanja ima ogromnu podršku Univerziteta, ali i resornog ministarstva, Vlade Republike Srpske i predsjednika Srpske Milorada Dodika”, rekao je Gajanin sinoć novinarima u banjalučkom Kulturnom centru “Banski dvor”

Servisne informacije za 23. septembar

Servisne informacije za nedjelju, 23. septembar 2018. godine: Policijska uprava Evidentirana su dva krivična djela. Javni red i mir je narušen jedanput. Dogodilo se šest saobraćajnih nezgoda, bez povrijeđenih lica. Služba hitne pomoći U stanici hitne pomoći pregledano je 87 odraslih pacijenta, 14 djece i obavljeno je 17 kućnih posjeta. Vatrogasna jedinica Vatrogasna brigada je

TRIBINA DNS-a U POTKOZARJU: Odlučno branimo Srpsku i stvaramo bolje uslove za život

Demokratski narodni savez predstavlja jedinstvenu političku opciju koja kontnuirano, od svog nastanka pa do danas, brani vitalne interese Republike Srpske. Jedina smo stranka koja nije glasala za prenos nadležnosti na nivo BiH, čak i u onim vremenima kada su to drugi olako prihvatali i radili na tome. Protivili smo se spekulativnim privatizacijama javnih preduzeća i