Odzvonilo bespravnom izdavanju stana na dan: Najprije registracija, pa zarada

Inspektori su se upustili u odlučnu borbu protiv građana koji na crno izdaju svoje stanove, zarađujući tako dosta novca, a da državi ne plate ništa.

S tim ciljem, a na osnovu informacija dobijenih putem reklama i oglasa o izdavanju apartmana i soba po principu stan na dan, inspektori su počeli da kontaktiraju građane i pozivaju da se izjasne na navode iz oglasa, a obavljali su i preglede na licu mjesta.

– Do sada je sprovedeno oko 30 kontrola, u kojima je u devet slučajeva utvrđeno da su subjekti već registrovani. Za 15 je ostavljen rok da to urade, dok su ostali izjavili da više neće obavljati pomenutu djelatnost. Pojedini objekti su bili u fazi sanacije te nedvosmisleno nije bilo moguće njihovo iznajmljivanje za smeštaj, a u nekoliko slučajeva lica su izjavila da su iznajmljivala stanove, ali da nisu bila dovoljno informisana o uslovima koji su potrebni za to – kaže portparol Inspektorata RS Dušanka Makivić.

Naglašava da cilj nije njihovo kažnjavanje, već registracija i legalizacija, odnosno uvođenje njihovog poslovanja u zakonske okvire.

– Novi Zakon o ugostiteljstvu predviđa da fizičko lice može da obavlja ugostiteljske usluge smještaja u apartmanu, kući za odmor i sobi za iznajmljivanje bez registracije kod nadležnog organa jedinice lokalne samouprave. Međutim, uslov je da zaključi ugovor sa turističkom organizacijom ili agencijom, te drugim pravnim licem koje obavlja ugostiteljsku ili turističku djelatnost – objašnjava Makivićeva.

Apeluje na građane da ne čekaju dolazak inspektora, već da samostalno pokrenu proceduru legalizacije.

– U suprotnom, inspektori će preduzimati sve raspoložive mere da bi suzbili neregistrovano obavljanje delatnosti – poručuje Makivićeva.

A činjenica je da je ova delatnost vremenom postala odličan izvor prihoda mnogim građanima Srpske, koji svoje stanove izdaju po ceni od 20 pa do 100 KM, koliko košta dnevno iznajmljivanje luksuzih stanova u većim gradovima.

Ivan B. iz Banjaluke kaže da već tri godine iznajmljuje stan, za 80 KM po danu.

– Do sada sam radio na crno, ali sam spreman da se registrujem. Naime,  na ovaj način zaista dobro zaradim, nekad i do 1.500 KM mjesečno, tako da vrijedi nešto platiti i državi – kaže on.

Iz Ministarstva finansija RS saopštili su da je novim Zakonom o doprinosima uvedena obaveza doprinosa za lica koja, isključivo kao fizička lica, obavljaju ugostiteljsku djelatnost izdavanja soba po principu “ stan na dan”.

– Osnovica za ova lica je 30 odsto prosječne bruto plate u RS, a plaća se samo doprinos za zdravstveno – naglasili su u ovom ministarstvu.

Ugovor koji potpišu sa nekom od pomenutih organizacija, građani dostavljaju APIF, radi njegovog evidentiranja. Nakon toga, dužni su Poreskoj upravi svaki mjesec uplaćivati porez na ostali dohodak u iznosu od deset odsto za ukupno naplaćeni prihod u toku mjeseca. Takođe, na godišnjem nivou plaćaju boravišnu taksu, odnosno paušalni iznos po ležaju do 30 KM, a u zavisnosti od visine koju je odredio nadležni organ lokalne samouprave.

Sve veća potražnja

U Turističkoj organizaciji RS kažu da je u proteklom periodu sve veća potražnja za smještajem tipa “stan na dan”.

– Građani se sve češće odlučuju za pružanje usluga smještaja ovog tipa. To je veoma pozitivno, jer se na taj način povećava i broj smještajnih kapaciteta, ali je i raznovrsnija ponuda smještaja. Postoji interesovanje za potpisivanje ugovora o saradnji sa fizičkim licima koja bi se bavila pružanjem ovih usluga, ali su potpisnici ugovora najčešće lokalne turističke organizacije – ističu u TORS.

(EuroBlic)

“BIRAMO NAJUREĐENIJE” Ko ima najljepše dvorište u Banjaluci?

Završen je prvi dio akcije „Biramo najuređenije“ u kojem su Banjalučani mogli da prijave svoja dvorišta, balkone, prostore zajednica etažnih vlasnika i školska dvorišta. Komisija za izbor je primila dvadesetak prijava u svim kategorijama, saopštili su iz Gradske uprave. Komisija će od 27. juna obilaziti prijavljene, planirano je da taj posao završi do 6. jula,

VANTJELESNA OPLODNJA Parovima po 2.500 KM iz gradske kase

Za bračne parove koji do potomstva pokušavaju da dođu zahvaljujući vantjelesnoj oplodnji iz gradske kase će biti izdvojeno 65.000 KM, a naredne sedmice biće raspisan konkurs za sufinansiranje troškova jednog postupka. Iz Gradske uprave je saopšteno da je 2.500 KM pojedinačni iznos koji će biti dodjeljivan putem ovog konkursa. – Konkurs će biti otvoren mjesec,

CISTERNE JOŠ SAMO OVO LJETO Mještani Česme i Jagara dobijaju vodovod

Do kraja godine trebalo bi da počne izgradnja vodovoda za više dijelove naselja Česma i Jagare, što će poslije više decenija omogućiti stabilno vodosnabdijevanje stanovnika u ovim dijelovima grada. Ovo je saopšteno je iz Gradske uprave, a gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da se radi o dva velika projekta, koji već godinama čekaju na realizaciju i

OLDTAJMER KLUB “VETERAN” U Banjaluci se okupilo 70 vlasnika oldtajmera iz cijelog regiona

U Banjaluci se ovog vikenda održava 16. Skup oldtajmera u organizaciji Oldtajmer kluba “Veteran”. Oko 70 vlasnika oldtajmera iz cijele bivše Jugoslavije, koji su se odazvali pozivu da prisustvuju skupu, posjetili su tvrđavu Kastel, nakon čega su organizovali izložbu svojih ljubimaca na Trgu Krajine. Ugodna temperatura za ovo doba godine izmamila je veliki broj građana Banjaluke

Kompanija “Prointer” potpisala sponzorski ugovor sa Nemanjom Majdovom

Svjetski šampion i evropski vicešampion u džudou Nemanja Majdov potpisao je jednogodišnji sponzorski ugovor s kompanijom Prointer ITSS Banja Luka. Jedna od vodećih domaćih IT kompanija i najbolji srpski džudista iz Istočnog Sarajeva ozvaničili su saradnju na današnjoj konferenciji za štampu na Jahorini na kojoj se Majdov inače često priprema za svjetska takmičenja. „Sponzorska saradnja

DODIK: Specijalisti za destabilizaciju stigli iz Britanije

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su Britanci koji su stigli u BiH specijalisti za destabilizaciju i da se namjerno pravi zabluda i podmeće kako su to vojnici, a u stvari su to samo formalno. “Ovdje se radi o jednoj podvali i laži. Oni su specijalisti koji rade na društvenim mrežama, na medijima,