Vijesti 13.08.2016.

Oglašavaće se svakog 15. u mesecu: Banjaluka dobila 8 novih sirena

ČITANJE: 1 minuta

Odsjek za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice nabavio je osam novih sirena za uzbunjivanje i obavještavanje, koje će se prvi put oglasiti u ponedeljak.

Ova oprema postavljena je na osnovnim školama: „Branislav Nušić“ u Srpskim Toplicama, „Vuk Stefanović Karadžić“ u Česmi, „Borisav Stanković“ u Lazarevu, te „Georgi Stojkov Rakovski“ u Novoj Varoši-

Sirene se nalaze i u „Kosmosu“, Mašinskom fakultetu, te zgradama MUP RS na Starčevici i RUGIP-a u Adi.

Na tim lokacijama, u ponedeljak, u 12 časova, biće emitovan signal za prestanak opasnosti, kako bi se provjerio rad sistema, a u nadležnom odsjeku napominju da će svakog petnaestog u mjesecu, tačno u podne, puštati identičan zvuk.

Sistem za uzbunu do kraja godine

– Sirene ćemo uključivati i na lokacijama gdje su one ranije postavljene, a što predstavlja dio sistema obaveštavanja i uzbunjivanja, koji će biti završen do kraja godine. Do tada će u funkciji biti sistem sa 36 sirenskih mjesta i operativno-komunikativnim centrom za upravljanje – naglasio je šef odsjeka, Mladen Ćućun.

On je pojasnio da je ranije revitalizovano 10 sirena iz prijašnjeg sistema, te postavljeno 5 novih i najavio da će preostalih 13 biti instalirano do kraja godine.

– Težište će biti na slivu Vrbasa, imajući u vidu poplave koje su se desile 2014. godine, dok će ostale biti raspoređene u gusto naseljenim dijelovima grada zbog mogućnosti zemljotresa – kazao je Ćućun.

(EuroBlic)