OGLASIO SE BANJALUČKI FUDBALER Ognjen Vranješ poručio: Dušebrižnici, Đujić ostaje na mojoj ruci

Ognjen Vranješ je doživio niz kritika zbog tetovaže vojvode Momčila Đujića, za svoj potez “osuđen” je i od strane Fudbalskog saveza BiH, a u kojem sjede i predstavnici Fudbalskog saveza Republike Srpske. 

Defanzivac belgijskog Anderlehta je ekskluzivno za Srpskainfo postavio niz pitanja zašto je stavljen na “stub srama”.

“Postavljam vam svima pitanje da li sam sporan ja ili vojvoda Đujić? Javnost treba da zna, prije nego se odvaži da donese sud, ko je bio vojvoda Đujić, odakle ja dolazim, ko sam sada, status i istoriju naroda kojem pripadam, odnos i relaciju nacija unutar moje reprezentacije, pa tek onda donosi sud.

Možda je najispravnije da vam postavim pitanje: “Da li sam u pitanju ja ili Đujić”? Da li bi bilo toliko bitno čiji lik nosim na ruci da igram treću ligu u BiH? Da nisam uspješan i da ne igram na nivou na kojem igram, da li bi nekoga zanimalo šta imam na svom tijelu?

Ponavljam, na SVOM tijelu! Da ne pripadam narodu kojem pripadam da li bi se neko drznuo da blati mene i istorijsku ličnost kao što je vojvoda Đujić.

Objašnjavati da je za mene i moj narod riječ četnik i status vojvoda nešto sasvim drugačije niti želim, niti ima smisla, niti je moguće razuvjeriti druge ljude, ali ja to i ne želim da radim.

Na svoje tijelo stavljam samo nešto što je meni bitno, a isto tako poštujem sve one koji sa svojim tijelom rade šta žele, bilo da se radi o porukama, slikama ili simbolima, to je samo njihovo vlasništvo i odgovorni su sebi i Gospodu.

Zašto se nacionalizam drugačije kategoriše kad je u pitanju manjinski narod u odnosu na imperatorske nacije. Mnoge istorijske ličnosti su svojom zastavom i vojskom osvajale države i regije, uništavale cijele civilizacije, milioni su pred njima nestajali pa ništa, nikom ti likovi ne smetaju.

Treba li da ih nabrajam? Smeta nekome vojvoda Đujić koji je prije svega bio svešteno lice i u godinama kada je moj narod stradao, možda i najviše u skorijoj istoriji, on se suprostavio zlobnicima.

Uostalom, rekoh da ne želim bilo kome da podnosim račun i opravdanje, niti da držim čas istorije, a za mene i većinu stanovnika Republike Srpske, kao i cijelog Srpskog naroda, vojvoda Đujić je heroj i simbol otpora prema neprijatelju i niko mi ne može uzeti pravo na takav stav.

Istorija uvijek ima više lica i činjenica ima raznih, a ja prosto imam pravo da od svoga tijela radim šta mi volja i na to niko ne može i ne treba da utiče.

Nije vam bitno u kakvoj sam formi, hoću li i u kojoj mjeri doprinositi rezultatima reprezentacije i uopšte domaćem fudbalu, kakvo nam je stanje u reprezentaciji, uopšte u fudbalu, na tribinama. Sve to vas ne zanima, ali vas zanima šta to ja imam na svom tijelu. Samo ću reći da je to TUŽNO I NISKO. A trudio sam se i pod povredama i kad drugi nisu htjeli da igraju i kad god sam mogao da pružim maksimum i donesem vam radost.

Što se tiče publike i tribina, stvari su jasne: “Ko zbog koga postoji?” Za publiku koja je tu zbog fudbala i iz ljubavi uvijek ću dati maksimum, ali za sve one koju su tu iz nekih drugih pobuda i dalje imam spremne iste riječi kao ranije, jer sam u ovom slučaju ja predmet njihovog interesovanja, a oni nisu meni.

Vratimo se na “skandaloznu” tetovažu. Sjećate li se košarkaša Gurovića i zabrane nastupa u Zagrebu protiv Cibone zbog tetovaže drugog istorijskog velikana Draže Mihailovića?

Uslov je bio da tetovaža bude pokrivena zavojem ili na sličan način, što naravno Milan Gurović nije ni pomislio da uradi. Poruka je jasna, vojvoda Đujić ostaje na mojoj ruci dok je ruka na meni ili dok ja ne odlučim drugačije, a to bi značilo još veoma dugo, ako Bog da zdravlja i sreće, bez obzira da li se to nekome sviđa ili ne.

Ukoliko još uvijek ne razumijete da sam ja sportista i fudbaler i da to treba da gledate u meni, onda vam ne mogu pomoći. Ako su vam zanimljivije moje tetovaže, moji bankarski računi, moj porodični život, moje slobodno vrijeme i uopšte moj način života od onoga što mogu da ponudim u tih 90 minuta, onda vam zaista ne mogu pomoći.

Da li bi moja tetovaža bila toliko bitna da sam konobar ili prodavac paprika na pijaci, a ne Ogi Vranješ? Naravno te ljude i te profesije ne potcjenjujem, svjestan sam da ih ima mnogo i da teško žive.

Nisam ja kriv što je BiH sastavljena od dva entiteta, niti sam ja kriv što na teritoriji imamo tri većinske vjere i tri većinske nacije. Nisam kriv što je politika među tim ljudima prekomplikovana, što su narodi zavađeni i žive u siromaštvu, pa je prag tolerancije odavno ispod nule. Ja tome nisam kriv! Krivca tražite u visokim društvenim nivoima, a nama sportistima ostavite prostor da se pokažemo u tome u čemu smo najbolji i predstavimo sve nas na najbolji način, ali mi ne govorite kako i čijom glavom da mislim. Na to niko nema pravo!

Svi vi koji imate problem sa Đujićem, zapravo imate problem sa sobom. Dok god ne crtam i ne pišem po nečemu vašem, dozvolite da imam pravo na svoje izbore.

Tolerancija za mene ne znači prećutnost niti “nova identifikacija”, nego prihvatanje i uvažavanje različitosti.

Pozdrav svima i zapitajte se da li je problem Vranješ ili vojvoda Đujić?? Mogu da igram još sezonu ili deset, ali moj narod i njegovi velikani će da žive vječno i na vašu žalost to nikada neće prestati”, konstatovao je Vranješ.

Poslije svih dešavanja selektor Robert Prosinečki i njegovi saradnici će sigurno imati pritisak da Ognjena Vranješa ne zovu u A reprezentaciju BiH, a pitanje je kako će da postupe.

Vranješ je ranije imao tetovažu granica Republike Srpske, preko koje je postavio drugu tetovažu, a i tada je imao problema sa navijačima, posebno grupom “BH Fanatikosi”, od čije strane je proglašen “personom non grata”.

(Srpskainfo)

SUBAŠIĆ: Gačić je tri mjeseca volontirao u „Mozaiku prijateljstva“

Nakon što je iz bihaćkog zatvora stigao u Banjaluku, serijski ubica Edin Gačić je počeo da volontira u humanitarnom udruženju „Mozaik prijateljstva“. Miroslav Subašić iz „Mozaika“ za SrpskaCafe kaže da je to bio dogovor Centra za socijalni rad i policije. – Oni su se tako i dogovorili i on je počeo da volontira kod nas

Voda stiže u više dijelove Česme

Izgradnja vodovodne mreže u nekoliko ulica i naselja, kao i projektovanje nove, neizgrađene mreže, u ovoj godini planirano je u vrijednosti od 780.000 KM, rekli su u Odjeljenju za komunalne poslove. Konkretno, u planu je izgradnja vodovoda Česma II, III i IV visinska zona, vodovoda Jagare i Banjica, podsistem Rekavice, te izgradnja vodovoda Mišin Han.

EVO KAKVO NAS PROLJEĆE OČEKUJE Objavljena dugoročna prognoza

Meteo portal “Severe Weather Europe” objavio je da će sljedeća sedmica u velikom dijelu Evrope, uključujući i Balkan biti natprosječno topla, dok je meteorološki servis “AccuWeather” danas otkrio kakvo nas vrijeme očekuje na proljeće. Proljeće će, prema predviđanjima meteorologa “AccuWeathera” u mnoge dijelove Evrope stići ranije, dok će se snijeg i zima u drugim dijelovima

Počela sanacija gradskih ulica

U okviru redovnog održavanja gradskih saobraćajnica, ovih dana je počela sanacija gradskih ulica, potvrđeno je u Odjeljenju za saobraćaj i puteve. “Konstatovali smo gdje su najveća oštećenja koja ugrožavaju bezbjedno odvijanje saobraćaja i krenuli u privremenu sanaciju oštećenih saobraćajnica tzv. hladnom asfaltnom masom”, istakao je načelnik Odjeljenja Slaviša Sandić. On pojašnjava, da u ovom periodu

TEGELTIJA O IMENOVANJU DALIDE BURZIĆ: Razumijem bol Memića, ali ne možemo nikoga eliminisati na osnovu nedokazanih tvrdnji

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija oglasio se na Facebooku povodom jučerašnjeg imenovanja glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalide Burzić za sudiju Suda Bosne i Hercegovine, koje je izazvalo burne reakcije dijela javnosti te porodice Dženana Memića. “Kao čovjek, imam puno razumijevanje za svu bol, tugu i ogorčenost gospodina Memića i zbog toga ne mogu da

UKC: Citogenetička laboratorija vodeća u BiH

Citogenetička laboratorija Odjeljenja za medicinsku genetiku Zavoda za kliničku laboratorijsku dijagnostiku u Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske vodeća je u BiH po broju urađenih prenatalnih citogenetičkih analiza. Iz UKC-a je saopšteno da je to jedina takva laboratorija u Srpskoj, koja pruža usluge za čitavo područje Republike, kao i da je od 2009. do 2019.

STANIVUKOVIĆ: Privremeno napuštam RS i BiH, ugrožena mi je lična sigurnost

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković kazao je danas da će medijima biti dostupan još danas i da će se privremeno povući iz javnosti zbog lične sigurnosti. Najavio je i napuštanje Bosne i Hercegovine u narednim danima. “Za vikend već neću biti u zemlji. Danas sam još tu i večeras ću još neke