Vijesti 25.09.2021.

Oglasio se i Zolak: Pozivam Tužilaštvo da provjeri moje navode

ČITANJE: 1 minuta

Pozivam Tužilaštvo Republike Srpske da dođe u Agenciju za lijekove BiH, rekao je direktor ove agencije Aleksandar Zolak, prenosi Srpskainfo.

On tvrdi da firma “TGT Tehnogas” nije mogla da prometuje medicinski kiseonik po zakonu zato što nije registrovan kao veleprometnik lijekova, a ni kao proizvođač lijekova.

“Ovo govorim zato što sam na čelu institucije koja je nadležna i za proizvođače i za veleprometnike lijekova. Dozvola koja se spominje je u obavještenju od strane Ministarstva zdravlja RS je kolokvijalno rečeno registracija lijeka ili neki vid zastupništva za teritoriju BiH. Tu dozvolu može da dobije bilo koje pravno lice, ali u tim slučajevima kada to pravno lice koje je dobilo u ovom slučaju dozvolu za stavljanje lijeka u promet ili kolokvijalno registraciju ako nije registrovano kao veleprometnik potpisuje ugovor o saradnji sa nekim od veleprometnika iz BiH i onda oni u njihovo ime vrše velepromet lijekova, u ovom slučaju medicinskog kisika”, kaže Zolak.

“Ponavljam, ‘Tehnogas’ nije registrovan ni kao veleprometnik kiseonika niti kao proizvođač kiseonika. Ova dozvola je nešto potpuno drugo, ona je na snazi tri i nešto godine i bila je neaktivna sve vrijeme. Ovo što kažem da je bila neaktivna znači da se po toj dozvoli medicinksi kiseonik nije uvozio u BiH, a opet ovo kao i sve što sam rekao je lako provjeriti na zvaničnoj stranici Agenciji za lijekove BiH i iz izvještaja godišnjih o potrošnji lijekova u BiH koji Agencija svake govine skuplja i objavljuje”, rekao je Zolak.

( N.Sp.)