Svijet 07.12.2021.

OGLASIO SE KREMLJ: Od SAD se očekuju garancije da se NATO neće širiti na istok

ČITANJE: 2 minute

Nakon što su američki predsjednik Joe Biden i predsjednik Ruske Federacije održali dvosatni razgovor, a iz Bijele kuće potvrdili da su lideri zemalja razgovarali o Ukrajini, oglasili su se iz iz Kremlja.

Kako je saopćeno na stranici predsjednika Rusije Vladimira Putina, lideri su razgovarali o implementaciji rezultata rusko-američkog samita koji je održan u Ženevi 2021. godine te je ukazano na važnost dogovora koji je postignut na ovom izuzetno važnom sastanku, prenosi Klix.

“U tom kontekstu, predsjednici su podsjetili na savez SAD i Rusije tokom Drugog svjetskog rata. Naglasili su da se žrtve koje su države tada podnijele ne smiju zaboraviti, a sam savez iz tog perioda mora poslužiti kao primjer i za saradnju u novim uslovima i vremenima”, saopšteno je.

Naravno, kao što je ranije i naglašeno, veći dio razgovora Putin i Biden su posvetili razgovoru o Ukrajini.

“Predsjednik Rusije je na konkretnim primjerima ilustrovao destruktivnu politiku Kijeva, usmjerenu na demontažu sporazuma iz Minska i sporazuma postignutih u ‘normandijskom’ formatu. Izražena je ozbiljna zabrinutost zbog provokativnih akcija Kijeva u Donbasu”, navodi se.

Između ostalog, navedeno je kako je Putin tokom razgovora izjavio kako odgovornost ne treba prebacivati na ramena Rusije s obzirom da NATO čini opasne akcije kako bi osvojio ukrajinsku teritoriju i gradio svoj vojni potencijal na granicama Rusije.

“Stoga, Rusija je ozbiljno zainteresovana za dobijanje pouzdanih, zakonski utvrđenih garancija koje isključuju širenje NATO saveza na istok i raspoređivanja sistema naoružanja u državama koje graniče sa Rusijom”, poručili su iz Kremlja.

Na kraju saopćenja, naglašeno je kako su Putin i Biden razgovarali i o bilateralnim odnosima dvije države koji su i dalje u nezadovoljavajućem stanju.

“To se posebno očituje u teškoćama koje u svom radu imaju diplomatska predstavništva obje zemlje. Vladimir Putin je istakao kako je to sve posljedica politike američke vlasti koje su prije pet godina počele da praktikuju ograničenja i protjerivanja ruskih diplomata zbog čega je Rusija morala da reaguje.

Predsjednici su izrazili nadu da će obje države nastaviti dijalog i potrebne kontakte”, zaključuje se u saopštenju.

Na kraju, navedeno je kako je razgovor Bidena i Putina bio iskren i poslovan.

(SB)