Politika 04.09.2018.

OGLASIO SE NA TVITERU Pacoli otkazao dolazak u Banjaluku

ČITANJE: 2 minute

Najavljeni trilateralni sastanak ministara inostranih poslova BiH, Srbije i Turske, koji se trebao održati u Banjaluci je odgođen, potvrđeno je ranije iz Ministarstva inostranih poslova Bosne i Hercegovine.

Do odlaganja sastanka je došlo zbog vanrednih okolnosti usljed kojih ministar inostranih poslova Republike Turske Mevlut Čavušoglu neće biti u prilici da bude u Banjaluci na planiran datum. Na sastanku se trebao pojaviti i ministar inostranih poslova Kosova Bedžet Pacoli koji je u Banjaluku trebalo da dođe, kako je ranije izjavio ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, uz saglasnost Beograda.

Međutim, nakon što je objavljeno da bi Pacoli trebalo da dođe u grad na Vrbasu kako bi se razgovaralo o regionalnim projektima u oblasti saobraćajne infrastrukture, ekonomskoj saradnji i opštoj političkoj situaciji u regionu, reagovao je predsjednik Republike Srpsk Milorad Dodik.

Dodik je naveo da Bedžet Pacoli nije dobrodošao u Banjaluku” i da “potez ministra Crnatka da Pacolija pozove u Banjaluku doživljavaju kao provokaciju Republike Srpske”.

O svemu je svoj komentar dao i sam Pacoli.

“Zbog prijetnji i prepreka koje je stvorio predsjednik RS/BiH Milorad Dodik prema meni i mojoj delegaciji, uprkos pozivnici ministra inostranih poslova BiH Igora Crnatka, otkazao sam svoje učešće na na neformalnom sastanku ministara inostranih poslova zemalja članica SEECP u Banjaluci. Dodik predstavlja brigu za sve na Zapadnom Balkanu”, naveo je Pacoli.

Trilaterali sastanci između BiH, Srbije i Turske održavaju se od 2010. godine s ciljem unapređivanja međusobnih odnosa, kao i otvaranja prostora za privrednu suradnju i rasterećivanja političkih odnosa.

(Nezavisne)

Oznake: Milorad Dodik