Svijet 08.10.2022.

Oglasio se Putin nakon eksplozije na mostu koji spaja Rusiju i Krim

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Rusije Vladimir Putin oglasio se poslije velike eksplozije u kojoj je oštećen Krimski most. On je primio izvještaje od premijera Mihaila Mišustina, zamjenika premijera Marata Kusnulina i još nekoliko zvaničnika vezano za situaciju na Krimskom mostu, navodi Glas naroda.

Putin je dao nalog da oformi vladinu komisiju koja će otkriti uzroke incidenta i eliminisati posljedice što je prije moguće. Biće uključeni i šef teritorije Krasnodara i Krima, predstavnici Nacionalne garde, FSB-a i Ministarstva unutrašnjih poslova.

U ime predsednika Rusije na lice mesta su otišli ministar transporta Vitalij Saveljev i šefa ministarsta za vanredne situacije Aleksander Kurenkov.

“Uzrok je kamion-bomba”

Most koji je povezuje Krimsko poluostrvo sa kopnenim dijelom Rusije oštećen je uslijed eksplozije kamiona-bombe, saopštio je ruski Nacionalni antiteroristički komitet.

Zvaničnici su rekli da je eksplozija, koja se dogodila jutros oko 6.00 časova, izazvala djelomično urušavanje puta, kojim se odvija drumski saobraćaj.

Eksplozija je, takođe, izazvala požar na teretnom vozu koji prolazio paralelnom linijom, sa sedam cisterni sa gorivom.

Uslijed eksplozije kamiona došlo je do obrušavanja dva kolovozna dijela Krimskog mosta, dok plovni lukovi nisu pretrpeli nikakva oštećenja, javlja “Sputnjik”.

Prethodno su lokalne vlasti saopštile da u incidentu nema povrijeđenih.

Portparol državnog savjeta Krima Vladimir Konstantinov optužio je Ukrajinu za ovu eksploziju, javlja TAŠ.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika objavio je poruku na Tviteru nakon protivrječnih izvještaja o eksploziji, nazivajući to “početkom”, ali ne priznajući direktno ukrajinsku odgovornost.

– Sve ilegalno mora biti uništeno, sve ukradeno mora biti vraćeno Ukrajini, sve što je Rusija okupirala mora biti protjerano – napisao je Mihailo Podoljak.

Na društvenim mrežama je osvanuo snimak koji je okačio portparol Veća za nacionalnu bezbenost i odbranu Ukrajine Oleksij Danilov.

Na snimku se vidi snimak Krimskog mosta, a u pozadini ide pesma “Srećan rođendan” na engleskom jeziku koju izvodi Merilin Monro. U opisu videa stoji poruka, ” Dobro jutro, Ukrajino”.

To je bila jasna poruka ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu koji je juče proslavio 70. rođendan.

(E.M)