Politika 04.01.2023.

Oglasio se Šmit povodom obilježavanja Dana Republike, a evo šta je napisao vlastima Srpske

ČITANJE: 2 minute

Visoki predstavnik u BiH, čiji mandat Republika Srpska ne priznaje, Kristijan Šmit poslao je danas pismo prvim ljudima Republike Srpske u kojem ih je upozorio da je proslava Dana Republike, 9. januara, neustavna i da ne simbolizuje multietničnost, potvrđeno je za Banjaluka.net iz Kabineta predsjednika Republike Srpske.

Kako saznaje Srpskainfo, pismo je poslano predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, premijeru Radovanu Viškoviću, te predsjedniku Narodne skupštine Srpske Nenadu Stevandiću.

– Pišem Vam povodom najavljenog obilježavanja Dana Republike Srpske, 9. januara. Ustavni sud BiH je u nizu odluka utvrdio da je proglašenje 9. januara Danom Republike Srpske neustavno. Ove odluke su konačne i obavezujuće i moraju se poštovati. Svi javni organi i svi javni zvaničnici u BiH imaju obavezu pridržavati se ustavnog poretka Bosne i Hercegovine – navodi Šmit u svom pismu.

Prema saznanjima, Šmit u pismu dalje navodi da je Ustavni sud BiH u svojoj odluci naveo da obilježavanje Dana Republike Srpske 9. januara “ne simbolizuje kolektivno, zajedničko sjećanje, koje doprinosi jačanju kolektivnog identiteta kao vrijednosti od posebnog značaja u multietničkom društvu, zasnovanom na poštivanju različitosti kao osnovne vrijednosti modernog demokratskog društva”.

– To ne samo da ugrožava vladavinu prava, već i izgradnju povjerenja te nije u skladu s evropskim vrijednostima inkluzivnosti, tolerancije, pravde, solidarnosti i nediskriminacije. Oba entiteta i distrikt Brčko su multietnički i stoga svi njihovi praznici treba da povezuju ljude, a ne da ih dijele – ističe se u pismu.

Šmit dalje navodi da Dejtonski mirovni okvir “zahtijeva međusobno poštovanje i razumijevanje”.

U pismu se dalje navodi kako “bi odgovorni lideri iz svih nivoa vlasti trebali zajedno raditi na tom cilju, kako bi u zakonskom okviru pronašli način da se obilježavanja organizuju bez diskriminacije i inkluzivnosti”.

– Poštivanje ustavnog poretka zemlje i doprinos društvu zasnovanom na evropskim vrijednostima su temelj kamenac održivog mira, stabilnosti i napretka u BiH – stoji na kraju pisma koje je upućeno i članovima Predsjedništva BiH, Željki Cvijanović, Denisu Bećiroviću i Željku Komšiću.