Vijesti 22.11.2017.

Ogorčeni zbog nerješavanja problema s klizištem: Pola Banjaluke bez vode

ČITANJE: 3 minute

Klizište uz magistralni put, koje je oštetilo vodovodnu cijev i presušilo slavine u šest naselja, prijeti godinama.

Iz „Vodovoda“ su još prije dvije godine upozoravali na ovaj scenario, ističući da se na ovoj lokaciji nalazi primarni cjevovod i da će pola grada ostati bez vode, ukoliko se problem ne riješi.

Zoran Popović, v.d. direktora, ponovio je isto i prije neki dan, ističući da je ugrožen i Univerzitetski klinički centar. U ovoj firmi kažu da su uradili šta je u njihovoj nadležnosti, kako bi normalizovali snabdijevanje vodom.

– Kvar koji je uzrokovan klizištem u blizini mosta u Srpskim Toplicama je otklonjen, a do urednog vodosnabdijevanja naselja koja su ostala bez vode došlo je u nedelju oko 17 časova. Što se tiče klizišta, eventualnog novog aktiviranja i sanaciji istog, taj dio je u nadležnosti JP „Putevi“ RS. Svi relevantni organi su obavješteni o nastaloj situaciji i u toku je rješavanje problema na svim aspektima – poručili su iz „Vodovoda“.

Mještani Srpskih Toplica pričaju kako nadležni još od 2002. godine obećavaju da će riješiti problem u njihovom naselju, koji tada, kažu, nije bio ovako velikih razmjera.

– U nekoliko navrata su iz Gradske uprave najavljivali da će sanirati klizište uz most, koje se poslije poplava povećalo, kao i trotoar prema osnovnoj školi, što je takođe neophodno. Jednom su nešto i popravljali, ali pitanje je kako, ako se klizište opet aktiviralo – priča J. M. iz Srpskih Toplica.

Pojedini stanovnici vjeruju i da se klizište pojačalo, otkako je sa tog mjesta posječeno drveće, te sumnjaju da će ikakvi radovi sada tu pomoći.

– Kiše su velike, odroni zemlje isto, čim tu nema potpornog zida slaba vajda od radova. Sigurno je 400 metara puta ugroženo, sve će to otići u vodu, ali niko zbog toga ne dolazi. Problema će sigurno biti i na autobuskoj stanici, tu čista voda već sedam mjeseci teče – ispričao je jedan mještanin.

Grad je inače 2015. godine finansirao sanaciju obale Vrbasa u Ulici Manjačkih ustanika. Tada je rečeno da je obala utvrđena nasipanjem čvrstog materijala, kao i da je sanirana pješačka staza koja je bila u potpunosti oštećena.

Danas međutim, druga priča. Iz Gradske uprave kratko odgovaraju da je to u nadležnosti “Puteva Srpske”.

Iz “Puteva” su potvrdili da će što ranije krenuti u sanaciju klizišta, da su ekipe u ponedjeljak bile na terenu i snimile stanje, te da bi danas mogao da bude sačinjen izvještaj.

Na mjestu klizišta, juče su bile samo dežurne ekipe, i nije bilo nikakvih radova, zbog neradnog dana u cijeloj Republici.

Saobraćaj se na tom dijelu bio je usporen, jer je umjesto asfalta, put posut šljunkom.

Podsjetimo, i naselje Drakulić dugo je imalo problema zbog klizišta u Ulici Mlađe Ćusića, koj je takođe prijetilo da uništi glavnu vodovodnu cijev i tako ostavi bez vode čak 4.000 domaćinstava.

Ovaj veliki problem, Grad je sanirao prije dvije godine, u isto vrijeme kada su bili i radovi u Srpskim Toplicama.

– Da se sačekalo još koji dan, klizanje zemlje bi sigurno ugrozilo cijevi. Srećom po mještane, radovi su završeni – rekao je predsjednik MZ Željko Dojčinović.

Bez vode po cijeli dan

Zbog klizišta bez vode su ovog mjeseca već dva puta bila naselja Karanovac, Srpske toplice, Pobrđe, Kočićev vijenac, naselje Đure Đakovića i niže zone Lauša.

– Vode nije bilo cijeli dan. Komšije su u panici, i kad dođe voda pravimo zalihe jer je ovo već drugi put za 15 dana da se klizište aktivira. Sezona je kiša i snijega, ako ubrzo ne riješe problem biće sigurno još gore – strahuju stanovnici Lauša.

(EuroBlic)