Vijesti 19.11.2018.

OGRADA OKO JAVNIH VRTIĆA RAZOČARALA RODITELJE “Djeca nam se igraju kao u kavezu”

ČITANJE: 2 minute

Goli beton i visoka ograda, da li je to mjesto za dječiju igru ili-kavez, pitaju roditelji čiji mališani idu u vrtić „Tijana“ u Novoj Varoši.

Oko ovog obdaništa nedavno je postavljena ograda, jer vrtić nema svoje dvorište, međutim ovo rješenje uopšte nije obradovalo roditelje, čak naprotiv. Pojedini od njih požalili su se našoj redakciji da ovakvi uslovi nisu humani ni za odrasle ljude, a kamoli za djecu, koja se igraju na čistom betonu.

– Vrijeme u novembru je sve do prošle sedmice bilo predivno, djeca su bila stalno napolju, na obližnjem igralištu, međutim posljednjih dana ih nisu puštali iz tog „kaveza“. Zamislite, kako je djeci da gledaju ostale vršnjake kako se spuštaju niz tobogan, a oni ne mogu izaći- razočarana je majka čije dijete boravi u obdaništu „Tijana“.

Primjedbama roditelja razočarana je i direktorka Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Jelena Kurtinović, koja kaže da su na ovaj način samo željeli da obezbijede siguran boravak za djecu na otvorenom, jer vrtić nema svoje dvorište. Ona ističe da je to dugogodišnji problem koji pokušavaju riješiti.

– Ogradili smo dvorište bukvalno prije pet dana, i ne razumijem zašto se roditelji žale. Ne valja kada nemamo dvorište, ne valja kada imamo. Prostor će biti prilagođen i opremljen za djecu jasličkog uzrasta, dok će stariji i dalje izlaziti na igralište. Postoje procedure, nabavke, tenderi, ne možemo odjednom sve uraditi- kaže Kurtinovićeva.

Dodaje da je ograda postavljena i oko obdaništa „Pčelica“ u centru grada, koje isto nije imalo svoje dvorište i koje takođe treba urediti u skorijem periodu.

Najavila je da su tražili dozvole da ograde postave i oko dva vrtića u Obilićevu- „Crvčak“ i „Poletarac“, i nada se da će to biti urađeno idućeg proljeća. Direktorka centra poručuje da su uvijek otvoreni za saradnju i razgovor, te poziva sve roditelje koji imaju pitanja da im se obrate lično ili telefonom.

Isto i u Rosuljama

Vrtić „Lana“ u Rosuljama, koji se nalazi u stambenoj zgradi i takođe nema svoje dvorište, prošle godine je ograđen balkon gdje djeca mogu boraviti. I roditelji ovog obdaništa tada su se bunili da mali prostor za djecu izgleda kao kavez, bez ikakvih sadržaja

(Srpskainfo)