Vijesti 10.11.2020.

OGROMAN ISKORAK: U rad puštena najsavremenija angio-sala u regionu

ČITANJE: 1 minuta

Zavodu za kliničku radiologiju Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske danas je u rad puštena nova, tehnološki najsavremenija angio-sala kakva se može naći samo u najmodernijim evropskim i svjetskim centrima i koja će predstavljati ogroman iskorak na polju vaskularne interventne radiologije.

Puštanju u rad angio-sale prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i generalni direktor UKC-a Vlado Đajić.

Nova angio-sala omogućava vizuelizaciju krvnih sudova u dvije i tri dimenzije, kao i fuziju slika sa CT pregleda, tako da interventni radiolozi na izuzetno precizan način mogu da dijagnostikuju i tretiraju brojne patološke vaskularne procese.

Novi uređaj, takođe, omogućava i funkcionalne analize protoka krvi kroz krvne sudove.

Iz UKC-a ističu da se puštanjem u rad ove sale omogućava još kvalitetnije izvođenje brojnih vaskularnih interventnih radioloških procedura koje se uveliko rade u ovoj zdravstvenoj ustanovi, uz znatno smanjenje doze jonizujućeg zračenja kako za pacijente, tako i za medicinsko osoblje.

Nova angio-sala stvara tehnološke pretpostavke za dalji razvoj interventne radiologije uključujući terapiju intrakranijalnih i aortnih aneurizmi, te terapiju moždanog udara.

(Srna)

Oznake: UKC RS