Politika 23.05.2020.

OHR bh. vlastima: Sarađujte s CIK-om, osigurajte novac za održavanje izbora!

ČITANJE: 1 minuta

Centralna izborna komisija (CIK) BiH odgodila je predstojeće lokalne izbore za 15. novembar 2020. godine kako bi se dalo vremena da se prevaziđu izazovi koji se odnose na finansiranje i organizaciju izbora, kao i izazovi koje je prouzrokovala pandemija koronavirusa. Ured visokog predstavnika u BiH reagovao je na ovu odluku.

“OHR želi podsjetiti sve relevantne organe, uključujući Vijeće ministara, Predsjedništvo i Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine, na njihovu zakonsku obavezu da osiguraju adekvatna finansijska sredstva za izbore”, navode iz OHR-a.

Kako se navodi, time bi se omogućilo CIK-u da izvrši sve neophodne pripreme za neometano i blagovremeno održavanje i provođenje lokalnih izbora kako bi građani Bosne i Hercegovine bili u mogućnosti da iskoriste svoja zagarantovana prava u skladu sa Ustavom BiH.

“Od suštinskog je značaja da sve institucije na svim nivoima u potpunosti sarađuju sa CIK-om, kako to nalaže zakon, a kako bi se izvršila ova ključna demokratska funkcija u BiH. Pored toga, OHR želi da podvuče da svi prigovori koji se odnose na proces imenovanja članova CIK-a spadaju u domen suda, te da stoga svi članovi CIK-a djeluju u punom kapacitetu sve do eventualne drugačije sudske odluke”, zaključuju iz OHR-a.

Podsjetimo, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine odlučila je da lokalni izbori 2020. godine budu odgođeni za 15. novembar.

Među prvima reagovao je član Predsjedništva BiH koji je kazao da je odluka Centralne izborne komisije (CIK) o odgodi izbore u BiH nelegitimna.

(Klix)