Politika 12.12.2020.

OHR iznio stav o izjavi ministarke inostranih poslova BiH

ČITANJE: 1 minuta

Političke stranke treba da se pobrinu da pojedinci koji ih predstavljaju na službenim pozicijama u stanju rade u duhu kompromisa umjesto da te pozicije koriste da bi davali izjave koje vuku zemlju unazad, stav je OHR-a povodom izjave ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković protiv Republike Srpske i njenih legitimino izabranih predstavnika.

Na pitanje Srne da li će OHR reagovati na izjavu Turkovićeve kojom poziva na ukidanje Republike Srpske, a predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika upoređuje s Hitlerom i da li smatra da Turkovićeva nakon izrečenog treba biti smijenjena ili bar uputiti izvinjenje srpskom narodu, pozvane su sve stranke da se uzdrže od korištenja zapaljive retorike i retorike koja izaziva podjele.

Iz ove međunarodne institucije su naveli da bi bilo kakve izmjene ustavne organizacije zemlje morale proći propisane procedure u kojima bi morao postojati dogovor političkih predstavnika tri konstitutivna naroda i ostalih.

Svim strankama je OHR uputio poziv da nastave zajedno da rade na izgradnji održive i prosperitetne budućnosti za sve u BiH.

Iz Delegacije EU u BiH su na isto pitanje odgovorili Srni da apeluju da se svi politički akteri u BiH uzdrže od zapaljive retorike i fokusiraju na provođenje neophodnih vitalnih reformi koje proizlaze iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu zemlje za članstvo u EU.

Naglašeno je da EU podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost BiH, kao stabilne, mirne i multietničke zemlje.

(Srna)

Oznake: OHR