Politika 03.08.2021.

OHR nema neograničenu moć

ČITANJE: 1 minuta

Piše: Milan Tegeltija

Republika Srpska nije potpisala bezuslovnu, niti bilo kakvu drugu kapitulaciju i prihvatila uspostavljanje okupacionih vlasti, nego mirovni sporazum sa uslovima i garantima.

Jedan od zvaničnih garanata mirovnog sporazuma kaže da OHR nije imao ovlaštenja za nametanje i da novi visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit nema legitimitet. Zato takva izjava Rusije ima posebnu formalno-pravnu težinu. Identična stvar bi bila sa SAD ili drugim garantima sporazuma.

Stavovi garanata sporazuma su nešto što obezbjeđuje vjerodostojnost sporazuma, a u skladu sa sporazumom je ono oko čega svi garanti postignu saglasnost.

Ako OHR ima neograničenu i ničim kontrolisanu moć da donosi Zakone, sutra može donijeti Zakon kojim ukida Policiju Republike Srpske, Ministarstvo finansija Republike Srpske, Vladu Republike Srpske, državljanstvo Republike Srpske itd.

Ako bi Republika Srpska prihvatila da OHR to može, onda bi između postojanja i nestanka Srpske stajao jedan potpis tog činovnika.

Zbog toga Republika Srpska ne smije, niti može prihvatiti takvo nametanje Zakona od strane OHR. Ukoliko to prihvati šta bi spriječilo OHR da pod takvim tumačenjem vlastitog mandata nametne bilo koji drugi Zakon koji bi potpuno obesmislio i na kraju uništio Republiku Srpsku.