Politika 30.07.2021.

OHR O ZAKLJUČCIMA NSRS: Odluke visokog predstavnika moraju biti potpuno sprovedene

ČITANJE: 1 minuta

Nakon donošenja Zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika, koja se odnosi na Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH po hitnom postupku, Zakona o dopuni Krivičnog zakonika RS po hitnom postupku i Zaključak kojim se prihvata zaključak sa sastanka predsjednika partija koji je održan 26.7. 2021. godine, iz OHR-a su ponovili svoj stav:

“Željeli bismo podsjetiti sve organe vlasti na njihovu obavezu da se u potpunosti pridržavaju Općeg okvirnog sporazuma za mir, svih njegovih aneksa i odluka visokog predstavnika, koje se moraju u potpunosti provesti”, naveli su iz OHR-a za Patriju.

Iz OHR-a nisu odgovorili da li će biti održana vanredna sjednica UO Vijeća za implementaciju mira zbog novonastale situacije koja je već zakomplikovala političke prilike u BiH, blokirala usvajanje Budžeta za 2021. godinu, te prijeti da eskalira i u sigurnosnom smislu sudeći prema najavama Milorada Dodika o suprotstavljanju MUP RS državnoj policijskoj agenciji SIPA ukoliko bude postupala po Krivičnom zakonu BiH odnosno bude hapsila zbog negiranja genocida, veličanja ratnih zločina, govora mržnje.

Novi visoki predstavnik Christian Schmidt danas je stigao u BiH, a zvanično dužnost preuzima u ponedjeljak 2. avgusta.

(SB)

Oznake: OHR